Medicul Elena Mihaiela Duţă a fost condamnată de magistraţii Judecătoriei Sectorului 2 ca urmare a faptului că nu a executat manevre de resuscitare, aşa cum este protocolul în cazul acordării primului-ajutor.
Potrivit probatoriului, medicul a ajuns lângă pacient, s-a aplecat asupra fotbalistului, i-a verificat pulsul şi i-a montat un pulsoximetru, „acestea fiind singurele manevre de evaluare a stării jucătorului efectuate înainte de a fi ridicat pe targă şi introdus în ambulanţă”.
Conform raportului INML, Ekeng nu a fost resuscitat, chiar dacă „acordarea de prim-ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede; fiecare minut de întârziere duce la o scădere a şanselor de supravieţuire”.
„În pofida conduitei medicale ce s-ar fi impus şi pe care inculpata avea obligaţia să o cunoască şi să o aplice, instanţa reţine că pacientul nu a beneficiat de nicio manevră de resuscitare cât timp s-a aflat în grija echipajului medical coordonat de inculpată, deşi aceasta a constatat în mod cert intrarea sa în fibrilaţie ventriculară, astfel cum a rezultat din probatoriul administrat, pacientul fiind condus la U.P.U. din cadrul Spitalului Floreasca fără mască de oxigen şi fără manevre de resuscitare în curs”, se arată în motivarea magistraţilor.
Patrick Ekeng s-a prăbușit pe gazon la scurt timp după ce a intrat pe teren, pe 6 mai 2016, în minutul 70 al meciului Dinamo – Viitorul 3-3. Ambulanța Puls aflată la stadion l-a transportat direct la Spitalul Floreasca, fără ca un cadru medical să îi facă manevre de resuscitare, deși fotbalistul se afla în stop cardio-respirator. Acesta a decedat la spital. În urma autopsiei s-a constatat că jucătorul camerunez, 26 ani, a murit din cauza unei probleme cardiace.