Guvernul a tăiat 90% din banii alocaţi construirii și restaurării lăcașurilor de cult. Fondul de salarii al personalului clerical şi al profesorilor de religie creşte

Guvernul a redus drastic bugetul alocat anul acesta pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult, cu aproape 89% față de 2020, de la circa 249 de milioane de lei la doar 28 de milioane de lei anul acesta. În schimb, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021.
George Russo
17 feb. 2021, 12:52
Guvernul a tăiat 90% din banii alocaţi construirii și restaurării lăcașurilor de cult. Fondul de salarii al personalului clerical şi al profesorilor de religie creşte

Guvernul a redus drastic bugetul alocat anul acesta pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult, cu aproape 89% față de 2020, dar va oferi în continuare fonduri prin trei programe. În schimb, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. De asemenea, din acești bani este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării.

1. Bugetul pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult

Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Cîțu prevede reducerea masivă în anul 2021, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru construcția și restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Acești bani vor fi folosiți pentru funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.

Guvernul sprijină în continuare Biserica cu bani pentru construcţii şi salarii

2. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult

În schimb, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. De asemenea, din acești bani este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării.

3. Alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic

Totodată, bugetul pentru personalul din învățământul teologic crește anul acesta cu 33% față de 2020, suma acordată ajungând la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a avut marți o întrevedere cu Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însă până în momentul de față nu avem detalii despre subiectele pe care cei doi le-au discutat.

Citeşte şi: Primarul Brăilei anunţă că toate maşinile sau căruţele din care se aruncă gunoaie pe domeniul public vor fi confiscate, fără posibilitatea de a fi recuperate

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce a pățit un șofer de Tesla în București, care avea 0% baterie. Stația de încărcare era blocată de o altă mașină. Ce a urmat l-a lăsat mască: ”Mi se pare foarte tare”
Capital.ro
Şoc în România. Se întoarce Băsescu. A decis clar după câțiva ani
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Poți depune CONTESTAȚIE pentru pensie. Dacă vei întârzia cu cererea, o să rămâi cu venitul greșit
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Zodiile care iubesc singurătatea. Rar primesc pe cineva în viața lor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Îți golește contul. Rămâi cu zero lei în bancă. Nu le răspunde, dacă primești mesaj
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
China anunță controale stricte pentru mpox în contextul alertei OMS
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...