De la începutul epidemiei şi până în prezent, judeţul Argeş a raportat 872 de cazuri confirmate. Pe 2 iulie, autorităţile raportau 18 cazuri în ultimele 24 de ore, iar pe 1 iulie în judeţ fuseseră confirmaţi 52 de pacienţi cu coronavirus. Aceste cifre au plasat judeţul în topul judeţelor cu cea mai îngrijorătoare evoluţie. În prezent, sunt 454 de persoane internate (dintre care 13 la ATI). De menţionat că, până acum, 240 de pacienţi din Argeş s-au vindecat, iar 46 de persoane au decedat.
Întrucât anchetele epidemiologice nu pot ţine pasul cu ritmul îmbolnăvirilor, şeful DSP Argeş a găsit de cuviinţă să-şi prezinte demisia.
„DSP poate efectua 15-20 de anchete epidemologice pe zi. În această perioadă, sunt necesare 40-50. Cred că trebuie să îi întelegem puţin şi pe dumnealor“, anunţa, recent, prefectul de Argeş, Emanuel Soare.
Citeşte şi Un şofer de autobuz din Bacău, încătuşat pentru că nu purta masca de protecţie VIDEO
Joi, 2 iulie, colonelul medic Alexandru Guiţă şi-a dat demisia de la conducerea DSP Argeş, invocând motive personale. Printr-un comunicat de presă, acesta şi-a arătat nemulţumirea faţă de avalanşa de informaţii false care circulă în spaţiul public.
„Este regretabil şi de-a dreptul revoltător, în egală măsură, că situaţia pe care o trăim acum este şi o rezultantă a avalanşei de informaţii iresponsabile aruncate cu multă uşurinţă în social-media (…). Totul făcut prin manipulare a celor prea creduli sau prea nemulţumiţi de restricţiile existente sau, pur şi simplu, din dorinţa unora de a părea mult mai inteligenţi decât sunt în realitate“, a precizat fostul şef DSP.
Dr. Alexandru Guiţă a mai spus că numprul mare de infectări din judeţ se explică prin ignorarea măsurilor de protecţie.
„Se ignoră în totalitate şi nu se aduce în discuţie faptul că nerespectarea măsurilor elementare de protecţie (purtatul corect al măştii sanitare, păstrarea distanţării fizice şi spălatul pe mâini) au avut ca rezultat imediat numărul mare de cazuri de COVID-19 apărut la nivelul instituţiilor sistemului sanitar, unităţilor economico-sociale, etc. Şi, în cazul în care situaţia va continua, totul va duce la închiderea acestora de facto, din cauza propriului nostru comportament“, a atras atenţia fostul şef al DSP Argeş.
Spre exemplu, la Piteşti, locurile de joacă, teoretic închise, sunt pline de copii. Reprezentanţii Poliţiei recunosc că nu au fost aplicate prea multe amenzi, poliţiştii preferând să preferând să apeleze la avertismente. Concret, în luna iunie, au fost date doar 25 de amenzi, cu valori între 500 şi 1500 de lei, deşi zilnic au existat sute de contravenţii.