Ministrul Sănătăţii nu exclude prelungirea stării de alertă pentru COVID: Izolarea la domiciliu şi carantina rămân recomandări

Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii tututor instituţiilor cu atribuţii de control pentru a elabora un plan pentru respectarea regulilor, în contextul în care numeroşi români nu au respectat interdicţiile impuse de autorităţi. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat vineri că România se îndreaptă spre o rată de transmitere a COVID-19 de 1,4, precizând că avem în continuare focare. Tătaru a mai anunţat că Guvernul pregăteşte un proiect de lege pentru a clarifica condiţiile de carantină şi izolare în contextul deciziei Curtii Constituţionale. De asemenea, ministrul Sănătăţii a declarat că nu exclude prelungirea stării de alertă.
Romania TV
03 iul. 2020, 05:10
Ministrul Sănătăţii nu exclude prelungirea stării de alertă pentru COVID: Izolarea la domiciliu şi carantina rămân recomandări

Iată principalele declaraţii ale ministrului Sănătăţii.

Suntem la trei săptămâni de când a început o nouă creştere a numărului de cazuri, de transmitere în comunitate

Dacă am recomandat şi recomandăm în continuare păstrarea unor reguli, principii, păstrarea distanţării fizice

Aceste lucruri se respectă din ce în ce mai greu

Atât partea medicală, cât şi populaţia are acea tendinţă de a menţine doar parţial aceste restricţii

Avem un început de transferuri de pacienţi din terapiile intensive dintre diferite spitale către alte spitale care au locuri în aceste terapii

Avem un număr scăzut în Terapie Intensivă din Bucureşti.

Putem gestiona aceste număr de cazuri, dar recomandare rămâne aceeaşi: Haideţi să menţinem acele reguli de distanţare fizică

Suntem într-un moment în care toţi trebuie să gestionăm o situaţie. A fost 1 iulie, trebuiau să existe nişte măsuri de relaxare. Le-am amânat.

Referitor la deciciile CCR şi motivarea apărută ieri în care se specifică că necesită nişte clarificări, ţin să menţinez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege şi avem acea rugăminte ca toţi factorii implicaţi – Parlament, opinie publică – să se implice activ pentru a putea gestiona o situaţie pe care o controlăm

Tot ce ţine de carantină, de izolare la domiciliu, rămân în continuare ca recomandări.

Avem un corp medical care deţine în acest moment controlul, deţine evaluarea unor pacienţi infectaţi cu COVID-19, dar interpretarea particulară sau personală a acestor decizii poate duce la efecte nedorite

Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ce înseamnă explicaţie vizazi de carantină, boala transmisibilă., de izolare la domiciliu

Izolarea trebuie să continue, iar recomandările e care le-am făcut pentru toţi pacienţii asimptomatici sau cu simptome uşoare care se externează să rămână de bază

Recomandarea de izolare nu este o recomandare strict medicală. Tot ce înseamnă criteriul epidemiologic este cel care nu indică pe măsurile de izolare, în 14 zile, sunt cele mare au dus la rezultatele pe care le-am avut.

Dacă acum trei săptămâni aveam acea rată de transmitere 0,6 – 0,7, astăzi mergem spre o rată de transmitere de 1,4.

Acea izolare pe care am păstrat-o şi noi rămâne de bază. În pofida a tot ceea se discută, pe fake news-uri, rămâne o regulă de bază. Nu este doar pentru noi ca Minister al Sănătăţii sau INSP. Este pentru tot ceea ce înseamnă familie, vârstnicii pe care îi avem în familei.

Pentru cei care primesc această recomandare de izolare, rămâne dincolo de decizia Curţii, acel articol din Codul Penal de zădărnicire a bolilor transmisibile.

Într-un context în care fiecare ne ştim asimptomatici, trataţi în spital până a 10-a zi, cu recomandarea de izolare la domiciliu, vă rog să aveţi în vedere şi acest lucru: rămân cele patru zile de izolare pe care trebuie să le avem de izolare voluntară la domiciliu.

Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom şi promova în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului. Tocmai acele recomandări ale CCR vrem să le clarificăm toate atent: boală tranmisibilă, carantină, izolare, tratament şi internare.

Recomandările şi articole care nu sunt constituţionale din legea 50 sau din OUG 99 suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavostră pentru a gestiona acest moment de incertitudine.

Măsurile anunţate de Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI

Au fost stabilite mai multe măsuri:

  • Suplimentarea efectivelor şi forţelor care acţionează în teren pentru verificarea respectării regulilor de protecţie sanitară
  • Organizarea unor grupe de coordonare operativă la nivelul municipiului Bucureşti şi în judeţe, sub coordonarea prefecţilor cu scopul de a analiza situaţia operativă şi de a direcţiona forţe către zonele de risc identificate
  • organizarea unor echipe mixte formate din poliţişti şi jandarmi, pompieri, reprezentanţi ai ITM şi DSV, dar şi reprezentanţi de la Protecţia Consumatorului pentru a efectua verificări operative.

Controale sporite pe litoral şi în zonele turistice. „Nu ne dorim să aplicăm sancţiuni”

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI: Organizarea acestor acţiuni vizează zone aglomerate, centre comerciale, transport de persoane, pieţe, atât în zona urbală, cât în zona rurală. 

Acţionăm cu prioritate pe litoralul Mării Negre, în zonele turistice, în zonele de munte şi vom aloca suficiente resurse în aşa fel încât să acoperim o importantă perioadă din această lună – zona sfârşitului de săptămână când foarte mulţi cetăţeni sunt prezenţi în spaţiile publice.

Vom transmite un număr Telverde la care cetăţenii să poată sesiza neregulile constatate, nereguli pe care le vom verifica.

Nu ne dorim să aplicăm sancţiuni, dar acolo unde constata încălcări ale legii vor fi luate măsuri ferme.

Vor fi organizate acţiuni cu forţe mărite, detaşate din ţară din IGPR, Jandarmeria Română şi a celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu, cu tot ce înseamnă agrenarea unor tehnici de documentare şi proba a acestor activităţi, astfel încât măsurile să fie pentru protejarea cetăţeanului.  

Unde se vor constata abateri, se vor dispune inclusiv măsuri de suspendare a activităţii unor operatori economici.

La nivelul MAI se va organiza o videoconferinţă cu forţele angrenate, cu participarea prefecţilor, şi după această videoconferinţă, măsurile vor fi puse în aplicare.

Ce se întâmplă cu pacienţii asimptomatici care nu mai vor să rămână internaţi

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Evaluarea unui pacient asimptomatic se face de către medicul curant. Medicul curant are şi o asumare a deciziei pe care o ia de externare sau nu. Se poate face o externare la cerere, în condiţiile în care şi medicul, dar şi pacientul îşi asumă acea externare.
Recomandările de izolare trebuie să existe, iar în condiţile în care cel externat îşi asumă acea externare ştiindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologică îl implică, atunci poate intra sub incidenţa art 352 din Codul Penal (zădărnicirea combaterii bolilor). 

Atâta timp cât vor respecta o izolare la domiciliu putem spune că îşi poate asuma acea externare, dar, în condiţiile în care acel pacient nu respectă, pune în pericol pe cei din jur.

Contextul actual cu motivarea CCR ne face ca în acest moment să avem strict recomandările epimemiologice şi medicale, dincolo de cele legislative.

Nelu Tătaru, despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor

Nelu Tătaru: Suntem la trei săptămâni de creştere constantă a numărului de cazuri. Suntem la trei săptămâni în care Guvernul, Ministerul Sănătăţii, şi-a asumat această creştere, în condiţiile în care am făcut trei măsuri de relaxare şi am avut week-end-uri prelungite.

Suntem la trei săptămâni în care o parte din cei care şi-au dat acordul pentru deschiderea unor agenţi economici şi relaxarea unor măsuri au respectat aceste măsuri.

Am avut posibilitate la 1 iulie să facem o nouă relaxare. Nu am făcut-o tocmai pe această creştere a numărului de cazuri. Evaluăm fiecare creştere a fiecărei zile, evaluăm fiecare săptămână, evaluăm acea perioadă de incubaţie de 14 zile.

În măsura în care această evoluţie ne va permite, vom merge cu relaxări inclusiv acele restaurante. Am avut discuţii cu reprezentanţii HoReCA, în vederea redeschiderii restaurantelor.

În condiţiile în care evoluţia nu o va permite, nu vom avea aceste relaxări.

Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă.

Despre medicii care vor să intre în concediu

Nelu Tătaru: Pe parcursul stării de urgenţă puteam face aceste detaşări, pe parcursul stării de alertă, se pot face doar cu acceptul persoanei în cauză şi al angajorului. În măsura în care nu vor exista aceste detaşări, ne vom adapta transferând sau gestionând activitate medicală la spitalele unde avem acest personal.

Fiecare manager de spital îşi va gestiona activitatea astfel încât toate secţiile acelui spital să funcţioneze în continuare.

În ultima perioadă existau spitale suport COVID care solicitau revenirea la spitale non-COVID. Evaluarea se face particular în fiecare judeţ, iar acolo unde se va putea se va merge cu patologie non-COVID. Noi gestionăm în acest moment acest număr de cazuri.

Tătaru: „Această pandemie nu s-a terminat”

Probleme ar fi în cazurile de terapie intensivă unde avem specialişti puţini pe terapie intensivă şi atunci ne vom extinde pe celelalte unităţi unde avem pacienţi suficienţi.

Recomand corpului medical să ne facem în continuare datoria, să ştim pentru ce ne-am pregătit.

Această pandemie nu s-a terminat.

Ieri în Bucureşti mai aveam 6 paturi de terapie intensivă dotate. La Mioveni nu mai aveam specialişti detaşaţi pe terapie intensivă, atunci a trebuit să detaşăm aceste cazuri la alte spitale din judeţ sau în judeţe alăturate. 

Posibilitatea revenirii la starea de urgenţă

Nelu Tătaru: INSP şi Ministerul Sănătăţii fac recomandări, face evaluări. Apanajul stării de alertă este al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prezidat de premier. 

Apanatul stării de urgenţă este al domnului preşedinte Klaus Iohannis.

În acest moment nu avem acest pericol al stării de urgenţă. Gestionăm numărul de cazuri, gândim ca şi evoluţie până pe 15 iulie dacă este necesară prelungirea stării de alertă sau nu.

Îngrijorare va fi atunci când vom avea un număr de cazuri crescut exponenţial de la o zi la alta, când vom forţa sistemul medical, când vom forţa terapia intensivă sau Unităţile de Primiri Urgenţe.  

Recomandările în acest moment sunt pentru agenţii economici, pentru populaţia civilă, de a colabora în contextul respectării regulilor.

Se poartă masca în spaţiile închise în continuare

Ministrul Sănătăţii: În continuare s poartă masca în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locurile de muncă. 

Avem transmitere comunitară accentuată, avem focare în constituire. Nu sunt ca număr mare de cazuri fiecare focar în parte, dar în avem diseminat la nivelul întregii ţări.

Recomand păstrarea acestor precauţii. 

Nu ne-am relaxat. Nu s-a terminat acest prim moment al pandemiei.

Referitor la proiectul legislativ. Nu cred că nu vom avea susţinere în Parlament în acest moment când este vorba despre o problemă naţională, nu una politică pe care să o gestionăm strict parlamentar.

Avem un termen de 45 de zile în care Parlamentul şi Guvernul să pună în concordanţă deciziile CCR. Le vom adresa în acest proiect legislativ.

Ştirea iniţială:

Premierul Ludovic Orban a explicat că deciziile adoptate în ultima perioadă de Parlament, precum şi atacurile la CCR venite din partea Avocatului Poporului, au îngreunat aplicarea acestor restricţii.

„Este foarte greu pentru un Guvern să apere sănătatea şi viaţa oamenilor în condiţiile în care Parlamentul emite reglementări în care reduce posibilitatea autorităţilor de a asigura respectarea regulilor. (…) Nu vă mai spun de tot ce face aşa-zisul Avocat al Poporului şi tot ce face Curtea Constituţională, a afirmat premierul Ludovic Orban, la postul B1.

PSD acuză PNL că taie un sfert din pâinea românilor. „Guvernarea liberală nu măreşte alocaţii şi pensii, dar pregăteşte scumpiri”

Orban a avertizat că, în urma deciziei CCR, „acum e pusă sub semnul întrebării posibilitatea de a stabili măsura izolării pentru o persoană care este venită dintr-o zonă cu risc ridicat sau care a fost în contact cu o persoană diagnosticată”.

„CCR, tot la sesizarea Avocatului Poporului, a anulat toate amenzile care au fost date”, a mai spus Orban, conform sursei citate.

CCR explică de ce carantina este neconstituţională: O veritabilă privare de libertate şi restrângere a drepturilor fundamentale

De asemenea, şeful Executivului a afirmat că autorităţile statului nu pot controla tot şi a lansat un apel în rândul patronilor de terase sau magazine pentru ca regulile să fie respectate.

„Autorităţile statului nu pot să fie prezente în fiecare terasă, în fiecare restaurant, în fiecare magazin, în fiecare mijloc de transport în comun. Există o prezenţă, se fac controale, se dau sancţiuni, se dau amenzi, s-au şi suspendat autorizaţii pentru anumite firme care nu au respectat regulile”, a menţionat premierul.

Restaurantele NU se deschid încă. Guvernul încă lucrează la un set de reguli

Judecătorii CCR au trimis, recent, motivarea deciziei conform căreia internarea şi carantinarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, obligatorii prin ordin de ministru, sunt neconstituţionale.

CCR argumentează că internarea obligatorie prin ordin de ministru a pacienţilor infectaţi cu COVID-19 este o „veritabilă privare de libertate”.

Orban: „Companiile statului au fost ani de zile un loc de plasare a forţei de muncă formată din lipitori de afişe”

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Mașina românească despre care se spune că a fost copiată de Mercedes. Nu era performantă, dar mulți se lăudau cu ea
Capital.ro
Mașinile care au primit interzis în Ungaria. Se aplică până pe 20 august
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Manelistul Jador, gest controversat la un concert. S-a filmat când dădea bani publicului. „Dacă îi muncea, nu îi mai arunca” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Săritul în cap la piscină, de evitat. Specialiștii atrag atenția asupra riscurilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
'Ăla-i amantul tău?' Ilie Năstase și Ioana, mega-scandal în fața blocului: 'Te-am văzut'😱
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Permisul este reținut pe loc. Șoferii nu mai primesc dovada cu drept de circulație de 15 zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Drumul spre Vârful Moldoveanu, distrus complet de ploi. Salvamontiștii fac apel la turiști să renunțe la drumeții
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...