Daniela Tarău a fost condamnată la închisoare, cu toate că nu era vinovată. Ulterior, după ani de zile în care a trăit în teroare, i s-a făcut dreptate prin Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
„Lucrurile sunt simple. Am fost victima sistemului de justiție. Mi-aș fi dorit ca atunci când mă luptam cu acest sistem să existe o secție care să analizeze situația. Mi se pare firesc ca această secție să existe. Fac parte dintr-o categorie din ce în ce mai largă care se numește rol judiciar. Au trecut anii, dar încă nu sunt suficient de detașată. Am fost victima sistemului. Am stat în pușcărie nevinovată timp de doi ani. Apoi am câștigat la CEDO, procesul s-a rejudecat și am fost achitată”, a declarat Daniela Tarău.
Despăgubiri de la statul român
După ani de zile în care a așteptat să i se facă dreptate, statul omân i-a plătit daune de 100 de mii de euro.
„Trebuie făcută o mică rectificare. e vorba de doi ani de arest preventiv, urmați de încă vreo 15 de termene de încercare, urmați de încă vreo 5 de așteptare a deciziei cedo. 100 de mii de euro aceasta e suma pentru 17 ani din viața mea făcuți praf. I-am luat după alte 8 luni de zile, da”, a mai spus ea la RomâniaTv.
Experiența trăită o îndeamnă să organizeze un protest sâmbătă, în fața Ministerului de Justiție, împotriva desființării SIIJ.
„E un dezastru. Eu sunt un om echilibrat după toți acești ani. S-a pus mult preț pe lucrul acesta. În 17 ani au fost sute de magistrați care au intrat în acest dosar și s-au pronunțat. Procurorul Panait a declanșat această poveste. Acesta e motivul pentru care sâmbătă ieșim în stradă în fața Ministerului de Justiție”.
Marcel Ciolacu, prezent în studioul RTV, a transmis că va vota împotriva desființării secției speciale.
Daniela Tarău: „Domnule Ciolacu, ați avut posibilitatea să faceți lucrurile pe care le spuneți. ați avut legile justiției în mână și nu ați făcut-o”.
Marcel Ciolacu: „Depinde la ce anume vă referiți. Totuși, secția specială funcționează. Cunoaștem cu toții problemele. Există legi care au trecut. PSD a făcut o greșeală. Cei care au comunicat modificările pe legile justiției nu au fost cei îndreptățiți. A fost o greșeală modul de comunicare și cine a comunicat acest lucru. Când ai o problemă cu justiția nu poți să te transformi în luptătorul pentru justiție”.