Mare atenţie la această substanţă din gospodărie. Poate ucide la prima inhalare. Anunţul făcut de Tudor Ciuhodaru

Românii trebuie să aibă grijă la o substanţă toxică folosită în gospodărie ce poate provoca chiar decesul. Medicul Ciuhodaru a atras atenţia asupra acestui pericol.
Alina Costache
17 feb. 2021, 23:42
Mare atenţie la această substanţă din gospodărie. Poate ucide la prima inhalare. Anunţul făcut de Tudor Ciuhodaru

Mare atenţie la această substanţă din gospodărie. Este vorba despre substanţele toxice pentru a elimina rozătoarele şi pe care românii le folosesc în exces. Pentru a evita un accident, citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare ale produsului. De asemenea, iată cum puteți evita contactul cu otrava și ce trebuie făcut în această circumstanță!

Mare atenţie la această substanţă din gospodărie. Poate ucide la prima inhalare

„Poate ucide printr-o simplă inhalare! Mare atenție cum utilizați această substanță în gospodărie. Este foarte toxică pentru oameni. Doi copii, de 1 an și jumătate și 3 ani din localitatea Coarnele Caprei au murit după ce au inhalat otravă pentru şobolani şi şoareci pusă în camera lor chiar de către mamă.

Ce trebuie să știți despre intoxicația cu fosfura de aluminiu:
1. Este un rodenticid ieftin (câțiva lei) dar eficient, utilizat în mod obișnuit pentru prelucrarea cerealelor. Din păcate rămâne una din cele mai frecvente și severe intoxicații cu pesticide.

2. Este extrem de toxică-atât prin ingestie, inhalare dar și prin simplu contact tegumentar.

3. Dacă este ingerată/sau în contact cu umiditate eliberează gaz de fosfină (hidrogen fosforat)- cu miros asemănător celui de carbid sau usturoi- extrem de toxic pentru om și animale- cu efecte iritative la nivel respirator și digestiv dar și toxicitate sistemică- ce afectează plămânii, inima, ficatul și rinichii –mergând până la edem pulmonar toxic, aritmii și insuficiență cardiacă, acidoză. 1 tabletă (3 g) degajă 1g fosfină.

4. Intoxicația cu fosfat de aluminiu are o mortalitate ridicată (30-100%) iar supraviețuirea este puțin probabilă după ingestia a1,5 g iar pe cale inhalatorie sunt periculoase pentru viață niveluri mai mari de 50 de părți per milion iar la 400-600 ppm este letală în jumătate de oră. (limita de expunere permisă pentru fosfină este

5. Simptomele apar rapid, sunt nespecifice și dependente de doză și calea de expunere.

a) În cea inhalatorie domină iritația căilor respiratorii și dificultăți la respirație la care se pot asocia amețeli, oboseală, senzație de strângere la nivelul pieptului, cefalee, greață, vărsături, diaree, ataxie (tulburări de coordonare), amorțeală, parestezii, tremor, slăbiciune musculară, diplopie (vedere dublă) și icter. Pacientul poate dezvolta insuficiență cardiacă, aritmii cardiace, convulsii și comă și pot apărea și manifestări tardive de hepatotoxicitate și nefrotoxicitate.

b) După ingerare simptomele apar în câteva minute și sunt dominate de greață, vărsături repetate, diaree, dureri de cap, disconfort abdominal sau durere și tahicardie. În intoxicația moderată până la severă apar semnele și simptomele sistemului gastrointestinal, cardiovascular, respirator și nervos inițial și, ulterior, pot apărea și caracteristici ale insuficienței hepatice și renale și coagularea intravasculară diseminată.

c) Pacienții pot să rămână conștienți până la stadiul final, dar pot avea manifestări precum dureri de cap, amețeli, convulsii și comă.

Important:
1. Diagnosticul se bazează pe suspiciunea clinică sau de istoric. Diagnosticul poate fi realizat cu ușurință prin simpla încercare a hârtiei impregnate cu nitrat de argint pe conținut gastric sau pe respirație.

2. Tratament. Nu există antidot specific. Adresarea rapidă la medic, resuscitarea, diagnosticul, monitorizarea intensivă și terapia de susținere sunt doar câteva repere.

3. Primul ajutor constă în decontaminare, scoaterea din mediu și suport. Deoarece fosfina este absorbită pe cale cutanată, decontaminarea pielii și a ochilor trebuie efectuată cu apă curată cât mai repede posibil.

4. După ingerare, eficacitatea decontaminării intestinale, pentru a reduce absorbția, depinde în primul rând de durata expunerii la otrăvuri și este utilă dacă se face în 1-2 ore.

Rețineți:
1. Această substanță este foarte toxică pentru oameni. Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare de pe ambalaj. Se păstreaza sub cheie, accesibil doar persoanelor autorizate, în ambalajul original, ermetic închis.

2. .ESTE STRICT INTERZISĂ UTILIZAREA ACESTUI TOXIC ÎN SPAȚII LOCUITE SAU ÎN IMEDIATA VECINĂTATE A ACESTORA.

3. Utilizarea industrială presupune echipe autorizate, instruite să lucreze cu astfel de substanțe, dotate cu echipamente de protecție standardizate (inclusiv mănuși și mască).

4. După trecerea perioadei de gazare se deschid larg uşile, ferestrele, deschiderile- aerisire pentru cel puţin 6 ore.

5. Praful rămas de la tabletele introduse (oxid de aluminiu, hidroxid de aluminiu) se va îndepărta prin aspirare și curăţire.

6. Reglementările insuficiente și lipsa educației pentru sănătate continuă să ducă la tragedii în România.

7. Aceste tragedii pot fi evitate! Am interpelat deja Comisia Europeană pentru o nouă legislație la nivel european privind aceste toxice”, explică medicul Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.

Citeşte şi: EXCLUSIV Medicul Tudor Ciuhodaru, despre bebeluşul mort: „Era fragil de la natură, cred că a făcut şi o criză de apnee”
 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci cu tulpinile trandafirilor iarna ca să ai cea mai frumoasă grădină în primăvară. Va fi o explozie de flori și toți vecinii te vor invidia. Secretele florarilor olandezi
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Taxă nouă pentru cei care stau la bloc. A izbucnit un scandal de proporții: E o aberație
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni