Autorităţile sanitare din oraşul Bayannur au emis o alertă de nivelul trei, care interzice vânarea şi consumul animalelor ce ar putea transmite această boală. De asemenea, cetăţenii au obligaţia de a raporta orice caz suspect de ciumă sau de febră fără cauze clare şi de a anunţa autorităţile dacă descoperă marmote bolnave sau moarte.
Alerta de ciumă bubonică vine ca urmare a depistării a patru cazuri de ciumă în Mongolia Interioară în noiembrie anul trecut, dintre care două de ciumă pneumonică, cea mai gravă formă de ciumă bubonică. Aceştia s-au infectat după ce au mâncat carnea crudă a unei marmote. Consumul de carne de marmotă este un obicei obişnuit în China, cu atât mai mult cu cât există credinţa – confirmată de un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății din Ulaanbaatar, capitala Mongoliei – că acest tip de carne reprezintă un remediu popular pentru o sănătate bună.
Ciuma bubonică este o boală infecţioasă şi adesea fatală, fiind răspândită mai ales de rozătoare. Afecţiunea poate fi, însă, tratată cu antibiotice obişnuite.
Cazurile de ciumă nu sunt neobişnuite în China, însă focarele au devenit din ce în ce mai rare. În perioada 2009-2018, China a raportat 26 cazuri şi 11 decese din această cauză.
În Madagascar, în 2017 au fost raportate mai mult de 300 de cazuri în timpul unui focar.