Igiena dentară nu a fost niciodată suficientă pentru a înlătura în totalitate apariția cariilor sau a altor afecțiuni dentare, de aceea este recomandat și eficient să mergi la stomatolog cel puțin de două ori pe an, pentru profilaxia dentară. În acest fel, vei afla cât este de important să îți îngrijești permanent dinții, vei afla care sunt cele mai frecvente simptome ale diferitelor afecțiuni dentare și cum pot fi acestea evitate.
Iată cele mai importante informații despre igiena orală corectă, în cele ce urmează:
Pasta și periuța de dinți
Există pe piață numeroase feluri de pastă de dinți, astfel încât decizia de a o alege pe cea potrivită poate deveni dificilă. Îți dorești ca după fiecare spălare să ai dinții albi, vrei să eviți apariția problemelor dentare, să îți protejezi dinții de placa bacteriană sau să previi apariția cariilor?
Dacă nu poți decide care este cea mai potrivită pastă de dinți, atunci alege una care să îți protejeze dinții și îi mențină curați și strălucitori sau poți cere sfatul medicului dentist, căci acesta este cel mai în măsură să îți recomande ceva potrivit.
La fel, în cazul periuței de dinți, ai numeroase variante din care poți alege, de aceea trebuie să te asiguri că modelul ales ajută la curățarea eficientă a întregului dinte.
Perioada optimă de periere a dinților este de minim trei minute cu o periuță obișnuită și de două minute în cazul în care este utilizată o periuță electrică.
Este foarte important însă, ca tehnica perierii dinților să fie corectă, iar pentru detalii se poate cere sfatul medicului dentist. Este esențial, de asemenea, să se perieze dinții de cel puțin două ori pe zi.
Ața dentară
Periajul dinților nu este suficient, de fiecare dată, la final, trebuind să utilizezi ața dentară, astfel încât rezultatele să fie cât mai eficiente, iar cavitatea bucală să se mențină sănătoasă.
Cel mai bun moment în care trebuie folosită ața dentară este după periajul de seară, iar mișcarea aței trebuie să aibă loc doar de-a lungul axei dintelui.
Apa de gură
Igiena orală zilnică trebuie să cuprindă trei pași, și anume periajul dinților, utilizarea aței dentare și folosirea apei de gură. Ultimul pas, apa de gură, are ca scop înlăturarea bacteriilor de pe mucoase, acelea care nu pot fi îndepărtate prin periaj, datorită faptului că ajunge în toate zonele unde periuța de dinți nu ajunge. Este recomandat ca apa de gură să aparțină aceeași game ca și pasta de dinți, în acest fel reușind să oferi dinților tăi o protecție completă.
Îngrijirea dinților este extrem de importantă, atât în cazul adulților, cât și a copiilor cu vârste de peste 2 ani și, pe lângă o igienă orală riguroasă, este esențial ca vizitele la medicul stomatolog să aibă loc în mod regulat.