Bugetul de stat pe 2021 a fost adoptat. Florin Cîțu, anunț de ultimă oră!

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost adoptat în ședința de guvern de astăzi.
Claudia Simion
19 feb. 2021, 20:00
Bugetul de stat pe 2021 a fost adoptat. Florin Cîțu, anunț de ultimă oră!
Premierul

Declarații Live

-În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat Legea bugetului de stat pe anul 2021. Am aprobat legea plafoanelor a unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pentru 2021, legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021 şi bineînţeles acestea fiind însoţite de strategia fiscal bugetară pe 2021 – 2023 şi raportul privind situaţia macroeconomică pe 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022 – 2024. Toate acestea vor fi făcute publice, au fost în transparenţă, dar varianta aprobată va fi făcută publică în momentul în care bugetul va merge în Parlament spre dezbatere şi aprobare.

-În şedinţa de astăzi nu au fost modificări importante, deficitul rămâne acelaşi şi am să citez din legea plafoanelor, din bugetul general consolidat cheltuielile totale sunt de  397.515 milioane de lei şi cheltuielile de personal 109.511 milioane de lei. La bugetul de stat cheltuielile sunt 223. 702 milioane lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane lei

Întrebat ce modificări s-au făcut la buget, Cîţu a precizat: ”Din fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanţarea  unor proiecte de investiţii care erau incluse în anumite anexe. În rest, nu au fost schimbate. Aşa cum am prezentat, bugetul rămâne în parametri iniţiali şi el merge în Parlament pentru dezbatere”.


Întrebări

-La ministere și în special la Ministerul Sănătății au fost făcute modificări?

Cîțu – Bugetul MS a fost mai mare de la început. În ședința de azi au fost realocate câteva sume din fondul de rezervă pentru câteva obiective în MS. Suma totală care a fost modificată – în jur de câteva sute de milioane.

-Am înțeles că sporurile bugetarilor vor fi modificate. Acele sporuri care se vor elimina se vor aplica din 2021?

Cîțu – Hai să vedem cum va arăta Legea salarizării, Scopul nu e de a elimina, ci de a reașeza. Legea salarizării unitare vrea să facă o modernizare. Voi propune ca funcțiile de conducere să fie cu mandat. Asta înseamnă un corp de funcționare.

-Ați avut 100% susținerea PNL în implementarea reformelor pe care le-ați cerut?

Cîțu – Categoric. PNL își dorește reforme. Noi avem un program de guvernare. Acolo sunt enunțate clar principiile care stau la baza acestui partid.

-Mesaj pentru românii care și-au pierdut locul de muncă și care văd că bugetarii au în continuare sporuri?

Cîțu – În 2020 am alocat sume – record tocmai pentru a ne asigura că românii nu își pierd locul de muncă. Am ajutat revenirea românilor la locul de muncă. Dacă ne uităm la cifre vedem că nu am pierdut locuri de muncă. Rata șomajului a scăzut. Avem printre cele mai mici rate din UE. E clar că locurile de muncă au rămas. Sumele alocate la buget au suplinit acest cost.

-Cum se va rezolva situația minerilor blocați?

Cîțu – Am citit că s-a oprit protestul…

-Dacă în Parlament se adoptă amendamente care îngreunează deficitul, ce măsuri adoptă Guvernul?

Cîțu – Vom vedea la acea vreme. Eu țin la acest deficit. E agreat la nivel național și pune România în poziția corectă.

Astăzi, 19.02.2021, în ședința de Guvern a fost adoptat Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. Bugetul Ministerului Educației înregistrează o creștere de finanțare a domeniului învățământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei, a transmis Ministerul Educației.

Această creștere este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum vouchere de vacanță, plată diferențe salariale cf. Legii 85/2016 sau alocări de la fondul de rezervă.

Acțiunea învățământ (total finanțare educație) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020 (creștere cu 2,24 miliarde lei). Cele mai relevante creșteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanțării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei).

De asemenea, o creștere substanțială înregistrează finanțarea de bază a unităților de învătământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale și pregătirii profesionale (creștere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei). Deși subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în educație, se constată totuși că anii 2020 și 2021 au beneficiat de un maximum de finanțare a învățământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât și procentual, raportat la PIB.

Acestui buget alocat învățământului (cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani), urmează să i se adauge finanțarea care va fi obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reforma educației.

 

Știre inițială

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că ţinta de deficit bugetar rămâne la 7,16%, precizând că, faţă de varianta publicată a proiectului, s-ar putea să fie unele modificări în ceea ce priveşte alocările, fiind prevăzute mai multe credite de angajament.

Guvernul s-a reunit vineri pentru a aproba proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an, principala ţintă fiind păstrarea deficitului la 7,16%.

Astăzi a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de președintele României, Klaus Iohannis, în sistem de videoconferință specială.

În cadrul ședinței de astăzi, au fost supuse analizei propunerile de buget pentru anul 2021 ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și ale Serviciului de Protecție și Pază, propuneri de buget care au fost avizate favorabil de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. „Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 plasează cetățeanul în centrul acțiunii instituțiilor cu atribuții și responsabilități în domeniul apărării țării și securității naționale. Orice arhitectură solidă de securitate impune şi asigurarea de resurse umane, materiale și financiare, care să ofere consistență și credibilitate efortului nostru colectiv de a asigura cetățenilor condițiile necesare pentru a duce un trai mai bun, în deplină siguranță.

Sumele avizate asigură îndeplinirea cu responsabilitate a activităților planificate și funcționalitatea instituțională în vederea realizării misiunilor specifice și a obiectivelor asumate, prin gestionarea prudentă a resurselor bugetare alocate, în contextul unui mediu internațional de securitate instabil, marcat de manifestarea pandemiei de COVID-19, care generează modificări pe toate palierele societății”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina pune la dispoziție documente digitale despre Holodomor
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy