Ministrul Sănătăţii, veşti proaste pentru vacanţele românilor: „Pot apărea focare de coronavirus pe Litoral”

Ministrul Sănătăţii spune că trebuie să fim pregătiţi pentru orice în condiţiile în care numărul cazurilor de Covid 19 creşte, iar tot mai mulţi politicieni cer revenirea la starea de urgenţă.
Romania TV
08 iul. 2020, 07:07
Ministrul Sănătăţii, veşti proaste pentru vacanţele românilor:

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, la Constanţa, că, în primele două-trei zile, au fost circa 550 de pacienţi cu coronavirus care au solicitat externarea, dar în ultimele zile numărul acestora a scăzut. ”În contextul în care nu există o legislaţie, aşteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau au fost în contact cu persoane infectate, până atunci noi trebuie să gestionăm medical acest moment”, a spus el.

„Turistii care vin la mare sa se distreze, dar sa respecte recomandarile pentru a evita răspândirea COVID-19”, a declarat mniercuri Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății consideră că România se confruntă cu un nou val de infectări cu coronavirus, însă situația pacieților în stare gravă, internați în spitale, la terapie intensivă, poate fi gestionată în continuare. El a declarat că, în acest moment, nu se ia în calcul varianta carantinării unei localități din România. 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni seară, că speră ca Parlamentul să adopte în regim de urgenţă legea privind carantina, pentru a se putea continua lupta cu pandemia. „Dacă nu avem nicio pârghie, transmiterea comunitară se va accentua”, a afirmat ministrul.

Coronavirus în România – în grafică. A fost atins al doilea vârf din primul val al pandemiei 

„Pe mine mă interesează să gestionez medical, de asta am venit la Spitalul Judeţean. În contextul în care nu avem o legislaţie, aşteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau au fost în contact cu persoane infectate, până atunci noi trebuie să gestionăm medical acest moment. Suntem obligaţi prin statutul nostru, prin asigurarea sănătăţii pacienţilor, să fim pregăţiţi”, a declarat Nelu Tătaru, jurnaliştilor aflaţi la Spitalul Judeţean Constanţa.

El a spus că numărul celor care solicită externarea a scăzut în ultimele zile. „La nivelul ţării am avut în primele două, trei zile cam 550 de pacienţi care au solicitat externarea în primele trei zile, în ultimele zile avem o scădere a acestui număr, sunt cei asimptomatici care vor o externare mai rapidă decât cele zece zile”, a afirmat minsitrul Sănătăţii.

El a precizat că spitalul este pregătit, dar nu trebuie „să ne lăsăm doar în baza spitalului”. „Trebuie să respectăm şi acele principii de distanţare fizică, reguli de igienă. Spitalul este pregătit, dar odată cu creşterea numărului de cazuri şi a adresabilităţii în urgenţă foarte mare de la o zi la alta, atunci o să avem o suprasolicitare şi a compartimentului de Terapie Intensivă, care este cel mai important….”, a continuat el.

Răspunzând unei întrebări, Tătaru a spus că există posibilitatea ca aglomerările de pe litoral să devină focare de coronavirus. „Există posibilitatea să devină focare. În acest moment sunt cetăţeni care se reîntorc în acele teritorii, nu trebuie să gestionăm neapărat Constanţa, ci tot ce se întâmplă în acest sezon estival„, a explicat el.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că, şi în absenţa cadrului legislativ, turiştii trebuie să respecte regulile. „Turiştii trebuit să ştie că chiar dacă nu mai există cadrul legislativ pentru o perioadă, noi sperăm ca la jumătatea săptămânii viitoare să avem acest cadru legislativ, trebuie să respecte aceleaşi reguli. Cei care sunt asimptomatici sau care solicită externarea să meargă în izolare voluntară la domiciliu măcar 14 zile. Cei care se simt rău să se prezinte la unităţile de primire urgenţe, să evalueze starea lor de sănătate, un simptom respirator trebuie tratat şi trebuie suspicionat ca o infecţie cu Covid”, a spus el.

„Suntem pe a doua pantă ascendentă, suntem pe a doua cocoașă. Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4. Avem un număr crescut de cazuri, rămâne să le putem gestiona”, a declarat Nelu Tătaru. „Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul, fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, cele din terapie intensivă, precum și cele care aglomerează în acest moment unitățile de primiri urgențe. Suntem în momentul în care anchetele epidemiologice își fac treaba, evaluăm fiecare focar constituit, în acest moment nu avem focare care să necesite izolare sau un alt grad al stării de alertă”, a precizat Nelu Tătaru.

 

Nelu Tătaru a vorbit, luni seară, la Digi 24, despre legea privind carantina, adoptată de Guvern.

„În acest proect legislativ am pus în concordanţă legea cu cerinţele CCR. Este o boală transmisibilă, am explicat foarte clar ce înseamnă termenii. După cum vedeţi, la noi este o problemă, la celelalte ţări există carantina. Am explicat ce înseamnă carantină, izolare, ce înseamnă epidemie, pandemie, risc epidemiologic crescut, ce înseamnă carantinarea unei anumite zone, ce înseamnă efectiv tot ce ar trebui să existe într-un proiect de lege pentru a putea gestiona o astfel de criză pandemică”, a afirmat Nelu Tătaru.

„Eu sper într-un regism de urgenţă să avem legea într-o săptămână”, a continuat ministrul, care a adăugat că „dacă nu avem nicio pârghie, transmiterea comunitară se va accentua”.

STARE DE ALERTĂ. Revin amenzile de 20.000 de lei. Ce prevede proiectul de lege pregătit de Guvernul Orban 

Ministrul Sănătăţii afirmă că avem o creştere, dar momentan nu este exponenţială, situaţia fiind evaluată zilnic.

„Noi ne aflăm în momentul în care pacienţi pozitivi, asimptomatici sau nu, sunt externaţi pe propria răspndere. Ei trebuie să considere că răspunderea este pentru întreaga populaţie”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a reiterat ideea aprobării rapide a legii: „Noi sperăm ca acest proiect legislativ să treacă de Parlament într-o săptămână – o săptămână şi jumătate şi să avem o lege care să ne permită să ne continuăm activitatea şi lupta cu pandemia”.

Secretarul de stat Raed Rafat a precizat luni, că proiectul de lege privind carantina aprobat în Guvern, care piate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic, are o definiţie a carantinei asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar, că izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depăşită.

Legea prevede şi modalităţile de contestare a măsurilor de izolare şi carantină. 

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi alte 397 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 29.620. De asemenea, 31 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, bilanţul deceselor ridicându-se la 1.799. Judeţul cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire rămâne Suceava – 4.098 de cazuri, urmată de Bucureşti – 3.464 de cazuri, Braşov – 1.743 de cazuri, Vrancea – 1.148 cazuri, Galaţi – 1.105, Botoşani – 1.050 de cazuri, Iaşi – 1.031 de cazuri, Argeş – 1030.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Balanțele își găsesc echilibrul interior
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Serviciul Ucrainean de Informații: Rusia Plănuiește Împărțirea Ucrainei în Trei Părți
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy