Oficial SUA: Pivniceru şi Băsescu tratează cu responsabilitate selecţia procurorilor şefi

Adjunctul şefului Departamentului de Justiţie al SUA, James Cole, declară, într-un interviu pentru Mediafax, că a discutat despre selecţia procurorului general şi şefului DNA cu ministrul Justiţiei şi cu preşedintele României, amândoi oficialii români tratând subiectul cu "mare seriozitate".
Romania TV
11 nov. 2012, 13:38
Oficial SUA: Pivniceru şi Băsescu tratează cu responsabilitate selecţia procurorilor şefi

James Cole, adjunctul Procurorului General (Attorney General) Eric Holder, care prin funcţia sa de şef al Departamentului de Justiţie al SUA este şi echivalentul ministrului Justiţiei din România, a efectuat în această săptămână o vizită la Bucureşti. El a avut întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, cu procurorul general în funcţie Daniel Morar şi cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

El a precizat că a venit în România pentru a discuta cu oficialii români despre „continuarea eforturilor pentru consolidarea statului de drept şi a cooperării în domeniul judiciar” dintre cele două ţări, fiind abordată pe larg şi „încurajarea dezvoltării economice şi importanţa unui cadru legislativ predictibil şi a unui climat politic stabil”.

De asemenea, James Cole a discutat cu oficialii români şi despre procesul de selecţie a procurorului general şi a procurorului şef al DNA, „unul dintre cele mai importante subiecte actuale din România”, cele două poziţii fiind fundamentale pentru statul de drept din România.

„Am înţeles că este vorba de un proces în derulare – ministrul Justiţiei a făcut nominalizările, Consiliul Superior al Magistraturii îşi va spune cuvântul şi apoi preşedintele va lua o decizie. Mă bucur că am avut ocazia să discut despre acest proces cu ministrul Justiţiei şi cu preşedintele. Este clar că amândoi tratează această responsabilitate cu mare seriozitate”, a afirmat Cole.

Cole a fost numit de preşedintele Barack Obama în această funcţie, pe care o ocupă din ianuarie 2011.

Potrivit biografiei sale, James Cole a intrat în Departamentul de Justiţie al SUA în 1979, unde a lucrat timp de 13 ani. El a fost şi şef al secţiei de Integritate Publică, care se ocupă de cercetarea cazurilor de corupţie ale oficialilor şi angajaţilor din sectorul guvernamental.

Între 1992 şi 2010 a lucrat în practica privată, fiind şi profesor la Universitatea Georgetown, unde a predat cursuri despre legislaţia anticorupţie şi etica juridică.

Redăm mai jos interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de adjunctul şefului Departamentului de Justiţie al SUA, James Cole.

„Reporter: Domnule James Cole, care a fost scopul vizitei pe care aţi făcut-o în România? Care sunt oficialii români cu care v-aţi întâlnit?

James Cole: Am vizitat România pentru a discuta cu partenerii noştri despre continuarea eforturilor pentru consolidarea statului de drept şi a cooperării în domeniul judiciar între ţările noastre. Am discutat de asemenea pe larg despre încurajarea dezvoltării economice şi importanţa unui cadru legislativ predictibil şi a unui climat politic stabil. Am avut întâlniri foarte interesante cu preşedintele Traian Băsescu, procurorul general în funcţie, Daniel Morar, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

R: În România avem în derulare procedura de selecţie a procurorului general şi procurorului-şef al DNA. Aţi discutat despre acest subiect cu oficialii români? Care a fost abordarea dumneavoastră asupra subiectului?

JC: Da, am discutat despre acest subiect. Selecţia acestor doi procurori şefi este unul dintre cele mai importante subiecte actuale din România. Aceste două poziţii sunt fundamentale pentru statul de drept din această ţară. Toţi cei cu care am vorbit au fost de acord că procurorul general şi şeful DNA trebuie să fie persoane capabile, independente şi apolitice.

R: Ambasadorul Mark Gitenstein a spus săptămâna trecută că acest proces de selecţie va fi un criteriu privind judecarea de către SUA a parteneriatului strategic cu România. De ce monitorizează administraţia americană această selecţie cu aşa mare atenţie?

JC: Noi colaborăm cu România foarte strâns la mai multe capitole, România este un partener foarte important pentru noi. Noi şi România avem în comun angajamentul faţă de statul de drept şi conştientizarea că acest lucru este esenţial pentru un guvern stabil şi eficient. Instanţele şi procurorii independenţi, apolitici, asigurarea justiţiei repede şi corect reprezintă fundaţia stabilităţii generate de statul de drept.

R: Ambasadorul Gitenstein a declarat săptămâna trecută că este crucial ca aceia nominalizaţi pentru aceste funcţii înalte să aibă sprijinul deplin al tuturor marilor partide politice şi să fie independenţi şi apolitici, dar mai ales competenţi şi curajoşi ca predecesorii lor.

JC: Am înţeles că este vorba de un proces în derulare – ministrul Justiţiei a făcut nominalizările, Consiliul Superior al Magistraturii îşi va spune cuvântul şi apoi Preşedintele va lua o decizie. Mă bucur că am avut ocazia să discut despre acest proces cu ministrul Justiţiei şi cu preşedintele. Este clar că amândoi tratează această responsabilitate cu mare seriozitate.

R: Care este procedura din SUA privind selecţia Procurorului General (Ministrul Justiţiei)? Care sunt diferenţele faţă de procedura din România?

JC: În Statele Unite Procurorul General (Attorney General) este nominalizat de Preşedinte şi apoi este confirmat prin votul majorităţii Camerei Superioare – Senatul. Principala diferenţă este că nu există un proces formal de evaluare a nominalizărilor pentru funcţia de Procuror General. Dar din unele puncte de vedere, procedurile de nominalizare nu sunt chiar atât de diferite. În ambele ţări e nevoie să existe consens cu privire la persoana nominalizată, ca aceasta să fie foarte bine pregătită, cu experienţă şi să beneficieze de încrederea populaţiei.

În ceea ce priveşte funcţia propriu-zisă, Procurorul General al SUA are sarcini ceva mai largi decât Procurorul General din România. El răspunde de cele mai multe dintre agenţiile de aplicare a legii şi conduce autoritatea pentru penitenciare. El conduce de asemenea programe educaţionale şi de finanţare a activităţilor de aplicare a legii care nu ţin de procuratură.

R: Ce ne puteţi spune despre cooperarea dintre procurorii din SUA şi cei din România în ultimii ani? Sunt rezultate concrete ale acestei relaţii?

JC: Cooperarea este excelentă. Relaţia noastră cu România de cooperare în domeniul judiciar este una dintre cele mai puternice dintre toate relaţiile de acest fel pe care le avem pe tot globul. Cel mai mult cooperăm în domeniul infracţiunilor cibernetice (cyber crime), în care avem o colaborare de neîntrecut. Am lucrat împreună la un număr de cazuri importante, atât în România, cât şi în Statele Unite. Am reuşit să obţinem succese importante în destructurarea multora dintre aceste reţele infracţionale periculoase”.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Țara mare care își face o nouă capitală. Se vor investi în jur de 100 de miliarde de euro pentru construirea noului oraș
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre cei mai mari cântăreți. Românii i-au fredonat melodiile
Playtech.ro
S-a schimbat prognoza pentru minivacanța de 1 Mai. Unde plouă
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Delicatesa ignorată de români. În Franța costă enorm, noi o evităm
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Mormântul Papei Francisc a fost inscripționat greșit. Ce greșeală au găsit specialiștii
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Doar radeți untul… Puțini cunosc acest secret… Foarte ușor și gustos…
MediaFlux
Amenzi de până la 6.000 lei pentru românii care stau la bloc. Este complet interzis în 2025
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri