Astăzi am înregistrat cel mai mare număr de persoane infectat cu COVID-19 – 555 de cetăţeni români care în urma diagnosticării au fost despitaţi pozitivi.
În ultimele patru săptămâni am înregistrat o creştere a numărului de cazuri de la o săptămână la săptămână. Spre deosebire de alte ţări, în România, Guvernul pe care-l conduc a avut o abordare a măsurilor de relaxare graduală, de etape de ridicare treptată a restricţiilor.
Odată cu deschiderea activităţilor care au fost sub restricţii, ca urmare a creşterii interacţiunii între oameni, am asistat la o creştere a numărului de cazuri.
Cauza principală a creşterii numărului de cazuri este nerespectarea regulilor de protecţie sanitară – portul măştii, păstrarea distanţei fizice, evitarea contactului apropiat, nerespectarea măsurii spălatului mâinilor.
Suntem într-un moment de cumpănă. Există riscul unei creşteri în continuare a numărului de cazuri.
Guvernul este la datorie alături de celelalte autorităţi implicate în lupta anti COVID.
Transmit un mesaj de încredere că Parlamentul va înţelege situaţia în care ne găsim şi va adopta legea care să ne permită să dispunem în continuare de toate instrumentele de care beneficiază Guvernele ţărilor civizilizate, a ţărilor din UE – posibilitate instituirii de carantină, de izolare la domiciliu, posibilitatea tratării persoanelor infectate într-un mediu aflat sub controlul medicilor şi personalului medical.
Sunt lucruri fundamentale de care avem nevoie pentru a rămâne eficienţi în lupta împotriva pandemiei.
Doar Guvernul, doar autorităţile singure nu pot să asigure stârpirea epidemiei şi revenirea la normalitate. Avem nevoie de implicarea tuturor celorlalte instituţii.
Avem nevoie de un comportament responsabil din partea tututor liderilor politici, tuturor reprezentanţilor acestora, în instituţii publice.
Avem nevoie de o implicare serioasă şi responsabilă a tuturor companiilor pentru că aceste companii sunt responsabile de respectarea regulilor de protecţie sanitară care au fost instituite de Guvern.
Avem nevoie de fiecare cetăţean român să fie alături de noi în această bătălie contra unei epidemii fără precedent care pune în pericol societatea românească şi îl poate pune în pericol pe oricare dintre cetăţenii români.
De la începutul epidemiei, împreună cetăţenii români, autorităţile au făcut eforturi fără precedent şi s-au implicat responsabil în asigurarea stăvilirii epidemiei.
Ar fi păcat de tot efortul nostru dacă acum când suntem din nou în pericol solidaritatea, respectul faţă de semeni, responsabilitatea faţă de societate şi de fiecare dintre cetăţenii români nu revin în comportantul românilor.
Din păcate, ne-am confruntat în ultimele luni cu campanii organizate care au avut ca scop să determine românii să nu creadă în virus, să nu respecte regulile, să ignore pericolul.
Din păcate, aceste campanii au dus la consecinţe. Numărul celor care nu respectă regulile a crescut. Ar fi păcat când o majoritate a societăţii respectă regulile, se protejează, să nu actionăm pentru cei care au căzut în capcana propagandei că nu există coronavirus, că trebuie ignorat acest pericol, că nu trebuie respectată nicio regulă publică, pun în pericol întreaga societate şi dezvoltarea economică, locuril de muncă ale fiecăruia dintre români.
Guvernul nu doreşte să reinstituie nicio restricţie. Guvernul nu doreşte să ia nicio măsură care să afecteze negativ economia pentru că şi aşa economia românească şi a ţărilor europene şi a foarte multor ţări partenere ale României a fost afectată grav de acestă epidemie.
Am pus la punct un plan economic care are ca scop bazându-se pe investiţii, susţinerea companiilor şi angajaţilor să asigure o revenire cât mai rapidă a economiei la normalitate.
Obiectivul nostru este să apărăm şi să susţinem companiile, să apărăm locurile de muncă ale românilor, să apărăm nivelul de viaţă al românilor, să luptăm împotriva sărăciei, şomajului şi a altor fenomene care pot afecta negativ viaţa românilor.
Nu ne dorim să luăm nicio măsură care să afecteze negativ viaţa românilor.
Pe de altă parte, vreau să spun clar că dacă va fi nevoie, vom lua orice măsură care se va impune pentru că punem pe primul plan sănătatea şi viaţa românilor.
Virusul nu iartă pe nimeni. Nu iartă nici pe cei care nu cred în existenţa virusului. Dacă cineva ignoră regulile, neglijează şi se expune îmbolnăvirii, atunci când se îmbolnăveşte, nu se pune în pericol numai pe el, îi pune în pericol şi pe cei dragi – membrii familiei, rudele, colegii, prietenii.
Atunci când te îmbolnăveşti, de fapt rişti să îi pui în pericol pe cei apropiaţi ţie pentur că virusul îl transmiţi în primul rând către oamenii cu care intri cel mai des în contact.
Dacă nu vă pasă de sănătatea voastră şi nu credeţi în acest virus sau credeţi că acest virus nu este periculos, vă rog să vă pese de fratele dumnevoastră, de mama dumnevoastră, de copilul dumnevoastră, de prietenii şi colegii dumnevoastră.
Doar împreună, solidari şi respectând reguli simple care sunt stabilite de specialişti, de cei care ştiu foarte bine cum se poate lupta împotriva acestui virus, doar împreună putem readuce lucrurile la normal şi putem să luptăm eficient cu epidemia.
Am încredere că fiecare român va înţelege acest moment de cumpănă şi va înţelege că de comportamentul său responsabil şi corect faţă de semenii săi va depinde succesul nostru în lupta contra epidemiei.
Declaraţiile premierului Ludovic Orban vin după ce astăzi s-a înregistrat un record de cazuri noi de coronavirus într-o zi, în România. Autorităţile au anunţat 555 de noi cazuri de îmbolnăvirea cu COVID-19 după efectuare a 13.147 de teste. 18 pacienţi infectaţi cu COVID-19 au decedat. La ATI, în acest moment, sunt internați 237 de pacienți.
Tot astăzi, președintele Klaus Iohannis a vizitat Institutul Cantacuzino, în contextul în care România se confruntă cu un număr record de infecţii cu noul coronavirus. Şeful statului a transmis un avertisment pentru români, făcând un apel la respectarea măsurilor.
De asemenea, preşedintele a declarat, astăzi, că alegerile locale pot fi organizate în luna septembrie, însă a subliniat că este necesar să fie respectate normele în contextul pandemiei.