Proiectul privind carantinarea va fi modificat. „PSD nu mai tolerează abuzurile Guvernului”

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic este necesară, dar nu în forma propusă de Guvern, pe motiv că este "neconstituţională şi vagă". Deputatul PSD Oana Florea, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a anunţat că proiectul de lege iniţiat de Guvern va fi modificat, în urma discuţiilor pe care parlamentarii le-au purtat cu specialişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor.
Romania TV
09 iul. 2020, 05:17

"Este o lege care are probleme de constituţionalitate, o lege care este vagă, pentru că nu vorbeşte despre termene, nu vorbeşte despre factori de decizie şi despre calea de atac cu privire la măsurile dispuse de diferitele instituţii. PSD nu are de gând să mai tolereze abuzurile acestui Guvern. Este adevărat că avem nevoie de o astfel de lege, dar ea trebuie să respecte drepturile şi libertăţile, demnitatea umană, Constituţia Românei şi nu în ultimul rând deciziile CEDO. Aşa că vom analiza textul şi îl vom modifica", a precizat deputatul PSD Oana Florea în Parlament, conform Agerpres.

Oana Florea consideră că legea "care nu se poate aplica aşa cum este acum" trebuie să aibă un termen clar, consimţământul persoanei şi să conţină totodată o cale de atac cu privire la măsura carantinării.

"Nu este în regulă ca un singur medic să decidă izolarea sau carantinarea unei persoane. Nu ai o cale de atac cu privire la această decizie, poate fi o decizie discreţionară şi abuzivă. În al doilea rând, sume importante de la Casa de Asigurări sunt folosite pentru decontarea carantinării, sume care ar putea fi folosite pentru tratarea pacienţilor care stau acasă şi nu au acces la tratamente din spitale. Unii au şi decedat, spitalele fiind închise", a explicat deputatul PSD.

PSD: Legea carantinării va intra cel târziu mâine dimineaţă în plenul Camerei Deputaţilor, dar va intra cu modificări majore

Parlamentarul social-democrat a amintit despre măsura carantinării celor care vin din "zonele roşii".

"Cei care vin din zonele roşii de ce trebuie să stea în carantină, când ar putea să fie testaţi în două zile? Eu cred că un test este mai ieftin decât costul a 14 zile de carantină", a adăugat Oana Florea, conform sursei citate.

Adrian Năstase, despre scandalul măştilor de protecţie: "Pare că a fost un act de corupţie necesar şi util pentru ţară"

Referitor la numărul de cazuri, deputatul PSD susţine că este important de ştiut numărul de asimptomatici, "atunci când se spune că în ziua respectivă au fost internate X persoane pozitive".

"Şi, mai mult, este important care este numărul persoanelor pentru care s-a constatat că au avut boala şi au anticorpi. (...) Un număr singur nu spune nimic. (...) Este o lege importantă, care vorbeşte despre vieţi, nu este o lege despre COVID-19, este o lege care se va aplica ori de câte ori, Doamne fereşte, România se va întâlni cu tot felul de boli şi epidemii", a mai afirmat Oana Florea.

"Este nevoie de o astfel de lege, nu în această formă (...). Ea nu rămâne aşa, cu siguranţă va fi dezbătută şi aliniată atât cu Constituţia ţării, cât şi cu deciziile CEDO. (...) Unele ONG-uri sunt foarte deschise să facă demersuri pentru atacarea acestei legi la CCR în cazul în care forma finală nu dă nişte garanţii de respectare a drepturilor şi libertăţilor. (...) Ce va ieşi în urma dezbaterilor vom vedea mâine (joi - n.r.)", a completat deputata PSD.

Printre ONG-urile prezente la dezbaterea organizată miercuri, la Parlament, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea s-au aflat APADOR-CH, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Bolnavilor de Cancer, ActiveWatch, Asociaţia pentru Respectarea Drepturilor Omului - ARDOM, Medici pentru Consimţământ Informat şi OCHR.

„Este o lege care are probleme de constituţionalitate, o lege care este vagă, pentru că nu vorbeşte despre termene, nu vorbeşte despre factori de decizie şi despre calea de atac cu privire la măsurile dispuse de diferitele instituţii. PSD nu are de gând să mai tolereze abuzurile acestui Guvern. Este adevărat că avem nevoie de o astfel de lege, dar ea trebuie să respecte drepturile şi libertăţile, demnitatea umană, Constituţia Românei şi nu în ultimul rând deciziile CEDO. Aşa că vom analiza textul şi îl vom modifica”, a precizat deputatul PSD Oana Florea în Parlament, conform Agerpres.

Oana Florea consideră că legea „care nu se poate aplica aşa cum este acum” trebuie să aibă un termen clar, consimţământul persoanei şi să conţină totodată o cale de atac cu privire la măsura carantinării.

„Nu este în regulă ca un singur medic să decidă izolarea sau carantinarea unei persoane. Nu ai o cale de atac cu privire la această decizie, poate fi o decizie discreţionară şi abuzivă. În al doilea rând, sume importante de la Casa de Asigurări sunt folosite pentru decontarea carantinării, sume care ar putea fi folosite pentru tratarea pacienţilor care stau acasă şi nu au acces la tratamente din spitale. Unii au şi decedat, spitalele fiind închise”, a explicat deputatul PSD.

PSD: Legea carantinării va intra cel târziu mâine dimineaţă în plenul Camerei Deputaţilor, dar va intra cu modificări majore

Parlamentarul social-democrat a amintit despre măsura carantinării celor care vin din „zonele roşii”.

„Cei care vin din zonele roşii de ce trebuie să stea în carantină, când ar putea să fie testaţi în două zile? Eu cred că un test este mai ieftin decât costul a 14 zile de carantină”, a adăugat Oana Florea, conform sursei citate.

Adrian Năstase, despre scandalul măştilor de protecţie: „Pare că a fost un act de corupţie necesar şi util pentru ţară”

Referitor la numărul de cazuri, deputatul PSD susţine că este important de ştiut numărul de asimptomatici, „atunci când se spune că în ziua respectivă au fost internate X persoane pozitive”.

„Şi, mai mult, este important care este numărul persoanelor pentru care s-a constatat că au avut boala şi au anticorpi. (…) Un număr singur nu spune nimic. (…) Este o lege importantă, care vorbeşte despre vieţi, nu este o lege despre COVID-19, este o lege care se va aplica ori de câte ori, Doamne fereşte, România se va întâlni cu tot felul de boli şi epidemii”, a mai afirmat Oana Florea.

„Este nevoie de o astfel de lege, nu în această formă (…). Ea nu rămâne aşa, cu siguranţă va fi dezbătută şi aliniată atât cu Constituţia ţării, cât şi cu deciziile CEDO. (…) Unele ONG-uri sunt foarte deschise să facă demersuri pentru atacarea acestei legi la CCR în cazul în care forma finală nu dă nişte garanţii de respectare a drepturilor şi libertăţilor. (…) Ce va ieşi în urma dezbaterilor vom vedea mâine (joi – n.r.)”, a completat deputata PSD.

Printre ONG-urile prezente la dezbaterea organizată miercuri, la Parlament, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea s-au aflat APADOR-CH, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Bolnavilor de Cancer, ActiveWatch, Asociaţia pentru Respectarea Drepturilor Omului – ARDOM, Medici pentru Consimţământ Informat şi OCHR.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație