Proiectul privind carantinarea va fi modificat. „PSD nu mai tolerează abuzurile Guvernului”

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic este necesară, dar nu în forma propusă de Guvern, pe motiv că este "neconstituţională şi vagă". Deputatul PSD Oana Florea, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a anunţat că proiectul de lege iniţiat de Guvern va fi modificat, în urma discuţiilor pe care parlamentarii le-au purtat cu specialişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor.
Romania TV
09 iul. 2020, 05:17

"Este o lege care are probleme de constituţionalitate, o lege care este vagă, pentru că nu vorbeşte despre termene, nu vorbeşte despre factori de decizie şi despre calea de atac cu privire la măsurile dispuse de diferitele instituţii. PSD nu are de gând să mai tolereze abuzurile acestui Guvern. Este adevărat că avem nevoie de o astfel de lege, dar ea trebuie să respecte drepturile şi libertăţile, demnitatea umană, Constituţia Românei şi nu în ultimul rând deciziile CEDO. Aşa că vom analiza textul şi îl vom modifica", a precizat deputatul PSD Oana Florea în Parlament, conform Agerpres.

Oana Florea consideră că legea "care nu se poate aplica aşa cum este acum" trebuie să aibă un termen clar, consimţământul persoanei şi să conţină totodată o cale de atac cu privire la măsura carantinării.

"Nu este în regulă ca un singur medic să decidă izolarea sau carantinarea unei persoane. Nu ai o cale de atac cu privire la această decizie, poate fi o decizie discreţionară şi abuzivă. În al doilea rând, sume importante de la Casa de Asigurări sunt folosite pentru decontarea carantinării, sume care ar putea fi folosite pentru tratarea pacienţilor care stau acasă şi nu au acces la tratamente din spitale. Unii au şi decedat, spitalele fiind închise", a explicat deputatul PSD.

PSD: Legea carantinării va intra cel târziu mâine dimineaţă în plenul Camerei Deputaţilor, dar va intra cu modificări majore

Parlamentarul social-democrat a amintit despre măsura carantinării celor care vin din "zonele roşii".

"Cei care vin din zonele roşii de ce trebuie să stea în carantină, când ar putea să fie testaţi în două zile? Eu cred că un test este mai ieftin decât costul a 14 zile de carantină", a adăugat Oana Florea, conform sursei citate.

Adrian Năstase, despre scandalul măştilor de protecţie: "Pare că a fost un act de corupţie necesar şi util pentru ţară"

Referitor la numărul de cazuri, deputatul PSD susţine că este important de ştiut numărul de asimptomatici, "atunci când se spune că în ziua respectivă au fost internate X persoane pozitive".

"Şi, mai mult, este important care este numărul persoanelor pentru care s-a constatat că au avut boala şi au anticorpi. (...) Un număr singur nu spune nimic. (...) Este o lege importantă, care vorbeşte despre vieţi, nu este o lege despre COVID-19, este o lege care se va aplica ori de câte ori, Doamne fereşte, România se va întâlni cu tot felul de boli şi epidemii", a mai afirmat Oana Florea.

"Este nevoie de o astfel de lege, nu în această formă (...). Ea nu rămâne aşa, cu siguranţă va fi dezbătută şi aliniată atât cu Constituţia ţării, cât şi cu deciziile CEDO. (...) Unele ONG-uri sunt foarte deschise să facă demersuri pentru atacarea acestei legi la CCR în cazul în care forma finală nu dă nişte garanţii de respectare a drepturilor şi libertăţilor. (...) Ce va ieşi în urma dezbaterilor vom vedea mâine (joi - n.r.)", a completat deputata PSD.

Printre ONG-urile prezente la dezbaterea organizată miercuri, la Parlament, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea s-au aflat APADOR-CH, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Bolnavilor de Cancer, ActiveWatch, Asociaţia pentru Respectarea Drepturilor Omului - ARDOM, Medici pentru Consimţământ Informat şi OCHR.

„Este o lege care are probleme de constituţionalitate, o lege care este vagă, pentru că nu vorbeşte despre termene, nu vorbeşte despre factori de decizie şi despre calea de atac cu privire la măsurile dispuse de diferitele instituţii. PSD nu are de gând să mai tolereze abuzurile acestui Guvern. Este adevărat că avem nevoie de o astfel de lege, dar ea trebuie să respecte drepturile şi libertăţile, demnitatea umană, Constituţia Românei şi nu în ultimul rând deciziile CEDO. Aşa că vom analiza textul şi îl vom modifica”, a precizat deputatul PSD Oana Florea în Parlament, conform Agerpres.

Oana Florea consideră că legea „care nu se poate aplica aşa cum este acum” trebuie să aibă un termen clar, consimţământul persoanei şi să conţină totodată o cale de atac cu privire la măsura carantinării.

„Nu este în regulă ca un singur medic să decidă izolarea sau carantinarea unei persoane. Nu ai o cale de atac cu privire la această decizie, poate fi o decizie discreţionară şi abuzivă. În al doilea rând, sume importante de la Casa de Asigurări sunt folosite pentru decontarea carantinării, sume care ar putea fi folosite pentru tratarea pacienţilor care stau acasă şi nu au acces la tratamente din spitale. Unii au şi decedat, spitalele fiind închise”, a explicat deputatul PSD.

PSD: Legea carantinării va intra cel târziu mâine dimineaţă în plenul Camerei Deputaţilor, dar va intra cu modificări majore

Parlamentarul social-democrat a amintit despre măsura carantinării celor care vin din „zonele roşii”.

„Cei care vin din zonele roşii de ce trebuie să stea în carantină, când ar putea să fie testaţi în două zile? Eu cred că un test este mai ieftin decât costul a 14 zile de carantină”, a adăugat Oana Florea, conform sursei citate.

Adrian Năstase, despre scandalul măştilor de protecţie: „Pare că a fost un act de corupţie necesar şi util pentru ţară”

Referitor la numărul de cazuri, deputatul PSD susţine că este important de ştiut numărul de asimptomatici, „atunci când se spune că în ziua respectivă au fost internate X persoane pozitive”.

„Şi, mai mult, este important care este numărul persoanelor pentru care s-a constatat că au avut boala şi au anticorpi. (…) Un număr singur nu spune nimic. (…) Este o lege importantă, care vorbeşte despre vieţi, nu este o lege despre COVID-19, este o lege care se va aplica ori de câte ori, Doamne fereşte, România se va întâlni cu tot felul de boli şi epidemii”, a mai afirmat Oana Florea.

„Este nevoie de o astfel de lege, nu în această formă (…). Ea nu rămâne aşa, cu siguranţă va fi dezbătută şi aliniată atât cu Constituţia ţării, cât şi cu deciziile CEDO. (…) Unele ONG-uri sunt foarte deschise să facă demersuri pentru atacarea acestei legi la CCR în cazul în care forma finală nu dă nişte garanţii de respectare a drepturilor şi libertăţilor. (…) Ce va ieşi în urma dezbaterilor vom vedea mâine (joi – n.r.)”, a completat deputata PSD.

Printre ONG-urile prezente la dezbaterea organizată miercuri, la Parlament, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea s-au aflat APADOR-CH, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Bolnavilor de Cancer, ActiveWatch, Asociaţia pentru Respectarea Drepturilor Omului – ARDOM, Medici pentru Consimţământ Informat şi OCHR.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy