Moţiunea de cenzură a PSD propune un guvern de tranziţie. Cum arată „ciorna” care ar putea demite Guvernul Orban

Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a declarat, miercuri, că social-democraţii vor depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, însă decizia asupra datei va fi luată după 17 iulie. Senatorul a adăugat că depunerea acesteia depinde de cum va proceda Executivul în legătură cu starea de alertă. Site-ul Europa Liberă a obţinut însă documentul moţiunii pregătite de PSD.
Romania TV
09 iul. 2020, 05:24

Guvernul Orban ar putea fi demis prin moţiune de cenzură, PSD anunţând că aceasta va fi depusă imediat după ce România nu se va mai afla în stare de alertă din cauza pandemiei de coronavirus. Moțiunea de cenzură a PSD, intitulată "guvernarea minoritară Iohannis- Orban – eșecul garantat, multilateral dezvoltat", a fost scrisă de senatorul Șerban Nicolae împreună cu o serie de parlamentari. Textul moțiunii, consultat de Europa Liberă, a fost trimis președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a confirmat că se strâng semnături pentru demiterea guvernului Orban. PSD, ProRomânia, ALDE și parlamentarii PPU pot asigura majoritatea necesară adoptării moțiunii de cenzură. Forma finală a textului poate suferi modificări până la depunerea în Parlament.

Marcel Ciolacu: PSD depune o moţiune de cenzură şi 100% ea va trece

Guvernul Orban nu se bazează pe o majoritate în Parlament, iar PSD a amenințat cu depunerea unei moțiuni de cenzură după încheierea stării de alertă. Parlamentarii Pro România, ALDE și Partidul Puterii Umaniste (PPU) au anunțat că vor susține și ei demersul inițiat de PSD.

"Este anticorpul constituțional care trebuie să refacă sănătatea unei societăți afectate de eșec și iresponsabilitate. Nici Klaus Werner Iohannis nu are demnitatea ori înțelepciunea de a-i cere protejatului său să se retragă. Revine Parlamentului României înlăturarea anomaliei și restabilirea ordinii constituționale. Demiterea acestui guvern este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și prioritatea votului cetățenilor", se arată în documentul obținut de Europa Liberă.

Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că dărâmarea Guvernului îl va ajuta pe Marcel Ciolacu în competiția internă din PSD.

"Amânarea Congresului reprezintă deja o problemă pentru Ciolacu, la care s-au adăugat și acuzele din interior că nu iese la bătaie împotriva lui Iohannis și PNL. Dacă o să dărâme guvernul, va închide gura contestatarilor, iar imaginea sa va avea de câștigat", au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea PSD.

Marcel Ciolacu a vorbit în fiecare ieșire publică din ultima perioadă despre depunerea moțiunii de cenzură și despre cum aceasta va trece 100%.

Senatorul Șerban Nicolae a fost coordonatorul textului moțiunii de cenzură, lucru confirmat și de președintele PSD, care a vorbit despre "specialiștii partidului" ce redactează documentul.

Din textul moțiunii de cenzură obținut de Europa Liberă se poate observa cum social-democrații au încercat să introducă cât mai multe teme de atac la adresa Guvernului pentru a atrage voturi în Parlament de la cât mai multe partide parlamentare. Autorii precizează că moțiunea de cenzură nu are culoare politică și nu "urmărește beneficiul electoral al unui partid ori al unui politician".

Social-democrații sugerează ideea instalării unui guvern de tranziție după dărâmarea Cabinetului Orban, care să nu ia decizii profunde înainte de alegerile parlamentare.

"Un program minimal de măsuri economico-sociale și politice concrete, limitate în timp, predictibile ca efecte și asumate transparent, poate fi susținut de suficienți parlamentari pentru ca actuala anomalie guvernamentală să înceteze. O asemenea soluție poate asigura o desfășurare în condiții de normalitate a proceselor electorale imediat următoare pentru ca voința cetățenilor, atât la nivel local, cât și la nivel central, să confere legitimitate administrării treburilor publice ale țării”, este dorința inițiatorilor.

În moțiunea de cenzură se arată că Parlamentul are obligația de a interveni cu maximă "celeritate, cu fermitate și intransigență pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor democratice, a funcționării democratice constituționale și legitime a statului și pentru asigurarea exercitării responsabile a autorității publice”.

În opinia celor din PSD, Guvernul este alcătuit din "incompetenți, diletanți, superficiali, agresivi și incompatibili”. Singurul membru al Cabinetului Orban care scapă de criticile PSD este ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

"Orice bilanț al guvernului minoritar Iohannis-Orban duce, indubitabil, la o singură concluzie – EȘEC! În cazul acestui guvern, toate analizele obiective dau rezultate catastrofale, motiv pentru care singura opțiune de angajare a răspunderii politice este adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului!”, reafirmă cei din PSD.

Rând pe rând, în textul moțiunii, sunt aduse reproșuri activității Guvernului în ansamblul său, dar și în mod particular pentru activitatea miniștrilor Muncii, Sănătății, de Finanțe, Educației, de Interne și de Externe.

Marcel Ciolacu a declarat recent  că are 202 semnături asigurate pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului şi că este nevoie de 233 pentru ca aceasta să treacă.

”Este ruşinos ca pe o perioadă de pandemie şi de criză, în timp ce ţii românii în case, pe spatele lor să faci afaceri. Avem 202 semnături pentru moţiune. E nevoie de 233 pentru demiterea guvernului. Asta este grupul PSD (202 persoane - n.r.), de aici încolo începem negocierile. Pro România are 26 - 27. Sperăm să avem un număr impresionant la această moţiune. În momentul când se finalizează cu starea de alertă, vom veni cu un proiect economic pe care îl vom prezenta preşedintelui din partea celor care îşi asumă căderea guvernului şi cât mai rapid trecut în Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu, la TVR 1. Întrebat dacă va accepta să fie propunerea celor care susţin căderea actualului Guvern, pentru funcţia de premier, Ciolacu a evitat să dea un răspuns clar. ”O să discutăm în interior. Nu este o decizie doar a partidului. Haideţi să depunem moţiunea, am anunţat că o depunem, este o certitudine”, a precizat Ciolacu.

Guvernul Orban ar putea fi demis prin moţiune de cenzură, PSD anunţând că aceasta va fi depusă imediat după ce România nu se va mai afla în stare de alertă din cauza pandemiei de coronavirus. Moțiunea de cenzură a PSD, intitulată „guvernarea minoritară Iohannis- Orban – eșecul garantat, multilateral dezvoltat„, a fost scrisă de senatorul Șerban Nicolae împreună cu o serie de parlamentari. Textul moțiunii, consultat de Europa Liberă, a fost trimis președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a confirmat că se strâng semnături pentru demiterea guvernului Orban. PSD, ProRomânia, ALDE și parlamentarii PPU pot asigura majoritatea necesară adoptării moțiunii de cenzură. Forma finală a textului poate suferi modificări până la depunerea în Parlament.

Marcel Ciolacu: PSD depune o moţiune de cenzură şi 100% ea va trece

Guvernul Orban nu se bazează pe o majoritate în Parlament, iar PSD a amenințat cu depunerea unei moțiuni de cenzură după încheierea stării de alertă. Parlamentarii Pro România, ALDE și Partidul Puterii Umaniste (PPU) au anunțat că vor susține și ei demersul inițiat de PSD.

Este anticorpul constituțional care trebuie să refacă sănătatea unei societăți afectate de eșec și iresponsabilitate. Nici Klaus Werner Iohannis nu are demnitatea ori înțelepciunea de a-i cere protejatului său să se retragă. Revine Parlamentului României înlăturarea anomaliei și restabilirea ordinii constituționale. Demiterea acestui guvern este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și prioritatea votului cetățenilor”, se arată în documentul obținut de Europa Liberă.

Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că dărâmarea Guvernului îl va ajuta pe Marcel Ciolacu în competiția internă din PSD.

„Amânarea Congresului reprezintă deja o problemă pentru Ciolacu, la care s-au adăugat și acuzele din interior că nu iese la bătaie împotriva lui Iohannis și PNL. Dacă o să dărâme guvernul, va închide gura contestatarilor, iar imaginea sa va avea de câștigat”, au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea PSD.

Marcel Ciolacu a vorbit în fiecare ieșire publică din ultima perioadă despre depunerea moțiunii de cenzură și despre cum aceasta va trece 100%.

Senatorul Șerban Nicolae a fost coordonatorul textului moțiunii de cenzură, lucru confirmat și de președintele PSD, care a vorbit despre „specialiștii partidului” ce redactează documentul.

Din textul moțiunii de cenzură obținut de Europa Liberă se poate observa cum social-democrații au încercat să introducă cât mai multe teme de atac la adresa Guvernului pentru a atrage voturi în Parlament de la cât mai multe partide parlamentare. Autorii precizează că moțiunea de cenzură nu are culoare politică și nu „urmărește beneficiul electoral al unui partid ori al unui politician”.

Social-democrații sugerează ideea instalării unui guvern de tranziție după dărâmarea Cabinetului Orban, care să nu ia decizii profunde înainte de alegerile parlamentare.

„Un program minimal de măsuri economico-sociale și politice concrete, limitate în timp, predictibile ca efecte și asumate transparent, poate fi susținut de suficienți parlamentari pentru ca actuala anomalie guvernamentală să înceteze. O asemenea soluție poate asigura o desfășurare în condiții de normalitate a proceselor electorale imediat următoare pentru ca voința cetățenilor, atât la nivel local, cât și la nivel central, să confere legitimitate administrării treburilor publice ale țării”, este dorința inițiatorilor.

În moțiunea de cenzură se arată că Parlamentul are obligația de a interveni cu maximă „celeritate, cu fermitate și intransigență pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor democratice, a funcționării democratice constituționale și legitime a statului și pentru asigurarea exercitării responsabile a autorității publice”.

În opinia celor din PSD, Guvernul este alcătuit din „incompetenți, diletanți, superficiali, agresivi și incompatibili”. Singurul membru al Cabinetului Orban care scapă de criticile PSD este ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Orice bilanț al guvernului minoritar Iohannis-Orban duce, indubitabil, la o singură concluzie – EȘEC! În cazul acestui guvern, toate analizele obiective dau rezultate catastrofale, motiv pentru care singura opțiune de angajare a răspunderii politice este adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului!”, reafirmă cei din PSD.

Rând pe rând, în textul moțiunii, sunt aduse reproșuri activității Guvernului în ansamblul său, dar și în mod particular pentru activitatea miniștrilor Muncii, Sănătății, de Finanțe, Educației, de Interne și de Externe.

Marcel Ciolacu a declarat recent  că are 202 semnături asigurate pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului şi că este nevoie de 233 pentru ca aceasta să treacă.

”Este ruşinos ca pe o perioadă de pandemie şi de criză, în timp ce ţii românii în case, pe spatele lor să faci afaceri. Avem 202 semnături pentru moţiune. E nevoie de 233 pentru demiterea guvernului. Asta este grupul PSD (202 persoane – n.r.), de aici încolo începem negocierile. Pro România are 26 – 27. Sperăm să avem un număr impresionant la această moţiune. În momentul când se finalizează cu starea de alertă, vom veni cu un proiect economic pe care îl vom prezenta preşedintelui din partea celor care îşi asumă căderea guvernului şi cât mai rapid trecut în Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu, la TVR 1. Întrebat dacă va accepta să fie propunerea celor care susţin căderea actualului Guvern, pentru funcţia de premier, Ciolacu a evitat să dea un răspuns clar. ”O să discutăm în interior. Nu este o decizie doar a partidului. Haideţi să depunem moţiunea, am anunţat că o depunem, este o certitudine”, a precizat Ciolacu.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Ce semnifică salutul „Hristos a Înviat!” și cât timp trebuie folosit după Paște
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Pastila de slăbit care aduce revoluție în industria farmaceutică. Rezultatele spectaculoase
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza: Se strică vremea în București după Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai