Ludovic Orban: Domnule Boloş, de la instalare, am promis românilor că ducem gazul românesc în casele românilor şi a cam trecut ceva timp de când ne străduim să punem la punct programul de înfiinţare a distribuţiilor de gaz în localităţile în care nu există distribuţii de gaz. Care este situaţia?
Marcel Boloş: Începând de ieri, avem aprobarea oficială a Comisiei Europene pentru racordul la reţeaua de gaze naturale, la reţeaua de distribuţie. (…) Avem această aprobare oficială. România, începând de ieri, poate să deruleze programul naţional de racordare la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale pentru toţi cei care urmează să fie beneficiari. Sper ca la proxima şedinţă de Guvern.
Orban: Aşteptăm la următoare şedinţă de Guvern proiectul de act normativ.
Marcel Boloş: Suntem pregătiţi ca în jurul datei de 1 august să putem lansa oficial ghidul solicitantului şi să putem primi primele cereri de finanţare.
Ion Ştefan, ministrul Dezvoltării: Dorim să introducem pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern un proiect de HG privind alocarea unei sume de 327 de milioane de lei din Fondul de Intervenţie pentru 1.211 obiective din 23 de judeţe. Aşa cum ne-am angajat, suntem pregătiţi să venim în sprijinul cetăţenilor.
Banii pentru despăgubiri vor fi alocaţi pentru Arad, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii, despre despăbugirile pentru gospodăriile afectate de inundaţii: Am adoptat HG acum două săptămâni. Sunte, în plină activitate alături de prefecţi pentru a avea toate documentele procesate. În timp ce vorbim, se acordă ajutorul celor afectaţi de inundaţii.
Ludovic Orban: Domnule ministru Tătaru, am luat decizia să vă fac o vizită săptămâna viitoare luni. Vreau să convocaţi colegiul Ministerului şi, de asemenea, ar trebui organizată şi o videoconferinţă cu directorii Direcţiilor de Sănătate Publică pentru a pune la punct mai în detaliu panul de intervenţie. Pregăţiţi toate măsurile necesare pentru a face faţă oricărei situaţii.
Ludovic Orban: Comisia Europeană consideră transportul feroviar ca un transport prioritar a fi dezvoltat. Transportul feroviar conferă siguranţă, confort, viteză de deplasare şi este prietenos cu natura. E considerat un transport ecologic.
La ora actuală, reţeaua de cale ferată se află într-o situaţie critică. Avem peste 70 la sută din reţea care este cu termenul depăşit pentru reparaţie capitală şi nu a existat de-a lungul anilor niciun fel de interes pentru modernizarea infrastructurii feroviare. Practic, aceste trenuri de lucru – trenuri tehnologice – sunt nişte trenuri pe care le pui pe şine şi, după ce trece trenul, ai modernizat linia de cale ferată.
Una dintre marile probleme pe care le avem şi care afectează dramatic inclusiv potenţialul de dezvoltare economică este faptul că transportul feroviar de marfă se rulează foarte lent din cauza restricţiilor existente.
Sunt peste 1.000 de poduri şi de podeţe care au termenul de reparaţie capitală depăşită. Durează foarte mult. Cantitate pe care poţi să o transporţi pe infrastructura feroviară care este profund afectată este mult mai mică decât cantitatea pe care o poţi transporta pe o cale ferată modernă.
Aceste trenuri tehnologice ne oferă un instrument formidabil de a creşte foarte rapid numărul de kilometri reabilitaţi şi de a moderniza infrastructura feroviară.
Să punem primul tren pe traseul spre Moldova, următorul spre Sud.
Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: Împreună cu trenurile de lucru, avem şi două trenuri de electrificare. Sunt două perechi de echipamente pentru CFR Infrastructură.
Ludovic Orban: Domnule secretar de stat, vedeţi ce faceţi cu aşa zisa Autoritate de Reformă Feroviară care bate pasul pe loc de patru ani de zile. Nu e în stare să finalizeze o licitaţie pentru achiziţia de material rulant modern. Vom pierde banii ăştia dacă nu se trezesc.
Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a cerut introducerea pe ordinea de zi a unui proiect privind sprijirea de persoane defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete electronice. Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile.
„E vorba de categoria de persoane vârstnice de peste 75 de ani. Banii provin din Fondul european de sprijinul persoanelor dezavantajate”, a explicat Marcel Boloş.
Ministrul Fondurilor Europene a menţionat că toate persoanele vârstnice vor beneficia de acest proiect „până în limita pensiei minime garantate în plată”.
Programul „Innotech Student” este cuprins şi în programul de relansare economică. În primă fază, Guvernul vrea să aloce o sumă de 30 de milioane de euro.
„Urmează să facem supracontractarea să ajungem la 150 de milioane de euro dacă volumul de solicitări va fi mare”, a explicat Marcel Boloş.
Grogramul naţional „Innotech Student” este finanţat prin programul operaţional „Capital Uman 2014 – 2020”.
Ministrul Marcel Boloş a afirmat că Guvernul a primit 28 de aplicaţii de finanţare pe care trebuie să le înainteze către Comisia Europeană cu o valoare de peste 5 miliarde de euro.
„2,5 mililoane de români nu beneficiază de conectare la reţeaua de apă şi de canalizare din cauza unor baroni şi baronaşi, cei mai mulţi roşii, care nu au vrut să realizeze aceste proiecte”, a declarat Ludovic Orban.
„Au avut guvernarea şi nu au fost în stare să rezolve niciuna dintre problemele care există în derularea acestor proiecte”, a adăugat premierul.
Guvernul vrea să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea programului „O familie, o casă”, redenumit „Noua casă”.
„Stabilim şi mărirea plafonului pentru care se aplică TVA-ul redus”, a spus Ludovic Orban.
„Vine în urma discuţiilor pe care le-am avut atât cu cetăţeni, cât cu cei care sunt implicaţi direct – din domeniul bancar şi dezvoltatori”, a spus Florin Cîţu, ministrul Finanţelor.