Sute de de persoane s-au adunat în faţa gării Sants, din Barcelona, păzită de un numeros dispozitiv de securitate al trupelor antirevoltă al poliţiei catalane Mossos d’Esquadra, aceştia strigând: „Libertate pentru Pablo Hasel!„. După aceea, mulţimea s-a îndreptat spre centrul Barcelonei. Manifestaţia de duminică a reunit mai puţină lume decât în serile precedente de când rapperul a fost arestat după ce a refuzat să se prezinte la închisoare după ce primise o condamnare de 9 luni pentru insultă la adresa monarhiei şi glorificarea violenţei.
Media spaniole au estimat că au participat în jur de 1.000 de persoane, faţă de cel puţin 6.000 sâmbătă. Manifestaţii de mai mică amploare au fost raportate la Girona şi Bilbao.
De marţi, străzile capitalei catalane au fost scena unor ciocniri violente între protestatari şi poliţie, cu baricade ridicate, pubele incendiate şi distrugeri. În noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost jefuite magazine şi au fost provocate daune unor clădiri emblematice ale Barcelonei, precum Palatul Muzicii.
Citeşte şi Diamant de 15 milioane de euro, furat de o bandă de români în Barcelona
În total, de la debutul manifestaţiilor marţi, 95 de persoane au fost reţinute în toată Catalonia, potrivit autorităţilor.
Potrivit cotidianului La Vanguardia, 82 de poliţişti şi mulţi protestatari au fost răniţi. Marţi, o femeie şi-a pierdut un ochi după ce a fost lovită cu un glonţ de cauciuc tras de poliţie.
Pablo Hasel, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru apologia terorismului, pentru că într-un tweet l-a numit ‘mafiot’ pe fostul rege Juan Carlos, a făcut elogiul unor persoane implicate în atacuri şi a acuzat poliţia că a torturat şi ucis migranţi şi manifestanţi.
Arestarea sa a relansat dezbaterea în ce priveşte libertatea de exprimare în Spania şi a adâncit divergenţele în interiorul coaliţiei guvernamentale, între socialiştii premierului Pedro Sanchez şi partidul Podemos (stânga radicală), care susţine manifestaţiile.
Guvernul este dispus să modifice legea pentru a împiedica sentinţe precum cea a lui Hasel, care afirmă că mesajele sale controversate sunt o formă de expresie artistică.