În ceea ce privește relația stabilită între pacient și doctor, telemedicina va implica, în primul rând, consultarea pacientului prin intermediul tehnologiei (de obicei, conexiune video, pe internet), potrivit avocatnet.ro.
În ceea ce privește decizia medicului, ce va putea fi dată în urma unei teleconsultații, ea va putea implica:
o prescripție electronică sau prescripție simplă;
un bilet de trimitere/internare sau bilet pentru investigații;
un certificat de concediu medical sau
o recomandare pentru îngrijiri la domiciliu.
Însă pacientul va putea să fie și monitorizat de la distanță, când va primi un tratament, de exemplu. În asemenea situații, medicul va putea, în baza datelor relevante (trimise, de obicei, de pacient), să modifice acel tratament, de pildă.
Proiectul de lege mai prevede și care vor fi procedurile concrete ce vor putea să fie făcute prin intermediul telemedicinei, cu privire la pacient:
stabilirea unui diagnostic;
asigurarea, în cazul unui pacient cu risc, a monitorizării, cu scopul prevenției sau monitorizării post-terapeutice;
interpretarea unor rezultate ale investigațiilor medicale;
solicitarea unei alte opinii specializate;
pregătirea unei decizii terapeutice;
eliberarea prescripțiilor medicale;
supravegherea stării de sănătate a pacienților.
Conform expunerii de motive atașate proiectului de lege, „în asistența medicală primară, telemedicina poate fi de un real ajutor în situația în care pacientul are nevoie de o consultație medicală care nu reprezintă o urgență și care nu face necesară deplasarea în vederea unui consult, din cauza distanței, a costurilor, a condițiilor meteorologice sau a imposibilității pacientului de a se deplasa”.
De asemenea, s-a făcut referire, printre altele, și la decongestionarea unităților de primiri urgențe, aspect extrem de important în perioada aceasta.
Reglementarea telemedicinei va deveni efectivă doar după ce proiectul de lege este adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și apare în Monitorul Oficial.