Cifrele provin din analiza unui studiu care urmărește viața a aproximativ 19.000 de tineri născuți la începutul acestui mileniu în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Raportul, citat de The Guardian, arată că atunci când tinerii de 17 ani din acest segment au fost întrebați dacă s-au rănit vreodată „intenționat în încercarea de a-ți pune capăt vieții”, 7% au răspuns „Da”. Când au fost întrebați dacă s-au rănit / automutilat intenţionat în cursul anului precedent, 24% dintre ei au răspuns că făcut acest lucru. Datele, care sunt reprezentative la nivel național, pot fi extrapolate la nivelul Marii Britanii, oferind o cifră de 52.427 de tineri de 17 ani care au încercat să se sinucidă la un moment dat și una de 170.744 de tineri care s-au automutilat în ultimele 12 luni înainte de apariţia Covid.
Psihiatrii spun că cifrele reflectă o tendință în creştere şi avertizează că noul coronavirus și consecințele acestuia vor înrăutăți probabil lucrurile și cer de pe acum investiții în servicii pentru tinerii care se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Dr. Bernadka Dubicka, de la Colegiului Regal al Psihiatrilor, a descris concluziile ca făcând parte dintr-o „tendință cu adevărat preocupantă” pe care o intuiseră de mult timp. Ea a spus că datele arată că aproape în fiecare an a existat o creștere a numărului de adolescenți care se rănesc în mod deliberat. Dubicka a mai spus că datele de la NHS Digital au arătat că în 41% din toate internările la spital pentru auto-vătămare a fost vorba de adolescenți.
Unul dintre autorii studiului, dr. Praveetha Patalay, a remarcat: „Studiul nostru evidențiază o inegalitate mare în aceste rezultate negative asupra sănătății mintale, la vârsta de 17 ani. Persoanele de sex feminin și minoritățile sexuale sunt deosebit de vulnerabile”. În 2018, 759 de tineri s-au sinucis în Marea Britanie și Republica Irlanda, rata de sinucidere în rândul femeilor tinere fiind acum la cea mai mare cotă înregistrată vreodată în Regatul Unit.