Ministrul australian de Finanţe, Josh Frydenberg, şi directorul general al Facebook Australia, Will Easton, au precizat că au ajuns la un compromis asupra unuia dintre punctele-cheie ale acestui text legislativ pe care giganţii americani din sector l-au criticat dur.
„Datorită acestor schimbări, putem să ne continuăm investiţia într-un jurnalism de interes public şi să restabilim în zilele următoare informaţiile pe Facebook pentru australieni„, a declarat Easton, citat de Associated Press.
Într-un comunicat al ministrului de Finanţe şi al ministrului Comunicaţiilor, Paul Fletcher, se arată de asemenea că guvernul va introduce „amendamente suplimentare” la legea media pentru a oferi „o mai mare claritate” platformelor digitale şi instituţiilor media de ştiri.
Săptămâna trecută, compania a blocat publicarea link-urilor care trimit spre articole de actualitate şi spre paginile de internet ale instituţiilor media din ţară. „Anul trecut Facebook a generat aproximativ 5,1 miliarde de direcţionări gratuite către editori australieni în valoare de aproximativ 407 milioane de dolari SUA. Pentru Facebook, câștigul de afaceri din știri este minim. Știrile reprezintă mai puțin de 4% din conținutul pe care îl văd oamenii în fluxul de știri”, spunea Will Easton.
Mai multe pagini oficiale ale serviciilor de salvare au fost de asemenea afectate involuntar.
Această reacţie a reţelei de socializare a stârnit indignarea Australiei, precum şi a multor altor ţări.
Compromisul înseamnă că giganţii Facebook şi Google, vizaţi în mod special de acest proiect de lege, nu vor mai fi sancţionaţi atât timp cât vor încheia acorduri cu instituţiile media în schimbul utilizării materialelor lor. Totuşi, Google începuse deja să colaboreze cu editorii pentru a genera plăți forfetare, astfel încât să poată genera conținut de știri în Australia. Nu mai departe de miercurea trecută a încheiat un acord cu Rupert Murdoch’s News Corp, în ciuda amenințărilor pe care le făcuse luna trecută, când transmitea că motorul de căutare va fi blocat în Australia.