Ministrul Educaţiei, Monica Anisie: Sunt şanse mici ca şcoala să înceapă în regim normal din toamnă. Ce scenarii sunt luate în calcul

Ministrul Educaţiei onica Anisie a declarat la Digi 24 că sunt şanse mici ca şcoala să înceapă în regim normal din toamnă. Anisie susţine că situaţia actuală nu permite ca toţi elevii să fie aduşi în clase şi precizează că vor fi luate în calcul toate scenariile, inclusiv cel al învăţământului desfăşurat exclusiv în online.
Romania TV
13 iul. 2020, 11:38
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie: Sunt şanse mici ca şcoala să înceapă în regim normal din toamnă. Ce scenarii sunt luate în calcul

AN ŞCOLAR 2020-2021. „Am analizat modalităţile în care am putea redeschide unităţile de învăţământ începând cu 2020 – 2021. Toate scenariile pe care le avem ţin cont de recomandările Ministerului Sănătăţii. Cel mai bun scenariu va fi acela în care elevii, unii vor fi la şcoală şi alţii vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcţie de situaţia epidemiologică”, a declarat ministrul.

Conform lui Anisie, unul dintre scenariile luate în calcul era să înceapă şcoala normal, „dar nu e cazul de situaţie normală”, iar dacă va fi din ce în ce mai rău mai rău, să continue învăţarea online.

Referitor la nemulţumirile exprimate de elevi în legătură cu educaţia online, ministrul a declarat că vor fi organizate cursuri de formare pentru profesori, „pentru a îmbunătăţi ceea ce s-a făcut”.

AN ŞCOLAR 2020-2021. Vacanţa de vară ar putea fi scurtată, noul an şcolar ar începe cu două săptămâni mai devreme

Ministerul, obligat să asigure laptopuri

Legea 109/2020 modifică și completează două articole din Legea nr 1/2011 și prevede următoarele: ”Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei școlare de elearning și a altor platforme educaționale agreate.”

  • „Asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tableta – conectat la internet, pentru a putea participa la activitațile de e-learning.”

act normativ legea educatiei

Citeşte şi Cum şi când începe anul şcolar 2020-2021. Cele trei scenarii aflate pe masa Guvernului

Publicarea actului normativ vine după ce Ministerul Educației a anunțat că va fi lansată încă din luna mai, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate, de la Ministerul Finanțelor, licitația de echipamente pentru școala online. Dispozitivele vor intra în baza materială a școlilor și vor fi predate de elevi sau profesori la terminarea perioadei de folosire.

Cum şi când începe anul şcolar 2020-2021. Cele trei scenarii aflate pe masa Guvernului

Asociațiile de părinți iau în calcul trei variante posibile de începere a anului școlar 2020-2021. Astfel, părinții propun ca elevii să fie chemați la școală normal, jumate acasă și jumate să facă lecții online sau toți să învețe de acasă, online.

Nelu Tătaru, anunţ despre redeschiderea şcolilor: „La sfârşitul lunii august vom spune ce putem face în 15 septembrie” 

Începerea anului școlar 2020-2021 este o mare necunoscută acum, în contextul epidemiei de coronavirus. Grupul interministerial care dezbate condițiile în care vor fi redeschise școlile, din toamnă, a primit de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți trei variante, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus. Prezență normală la școală, 50% la şcoală-50% online, 100% online / la clasele pregătitoare – a II-a, prezența fizică la școală indiferent de scenariu.

Premierul Ludovic Orban îi avertizeaza pe cei implicați în sistemul de educație să fie pregătiți de reînceperea cursurilor doar online, precizând că redeschiderea școlilor în septembrie depinde de evoluția pandemiei de coronavirus.

Scenariul I, toții elevi merg la școală ca și în anii trecuți

Prima variantă propusă este cea ca elevii să revină la școală normal, ca și în anii trecuți. Al doilea scenariu propus este jumate dintre elevi acasă și jumătate să meargă la școală. Scenariul presupune împărțirea claselor și a grupelor în două grupe, cu alternarea două săptămâni prezența fizică la şcoală, cu doua săptămâni online. În acest caz, ora să fie de minimum 45 de minute. La clasele începătoare elevii ar trebui să se prezinte cu toții la școală, dar cu respectarea regulilor de distanțare socială, acolo unde infrastructura școlaă o permite.

Scenariul al II-lea propus Guvernului este 50% la şcoală şi 50% online

El presupune împărțirea claselor și a grupelor în două grupe, cu alternarea două săptămâni prezența fizică la şcoală, cu doua săptămâni online. În acest caz, ora să fie de minimum 45 de minute, se arată în document.

La clasele pregătitoare – a II-a (sau chiar până la a IV-a acolo unde infrastructura permite), “prezenţa fizică la şcoală, cu respectarea regulilor de distanţare, indiferent de scenariu, ȋntrucât copiii nu se pot adapta la predarea online şi nu are cine să le faciliteze prezenţa la acest gen de predare”, se prevede în document. În acest scenariu, Federația condusă de Iulian Cristache pune în vedere Executivului “obligativitatea ca lecţiile să fie transmise live, accesul la predarea online să fie bidirecţional, copiii de acasă să aibă posibilitatea să pună ȋntrebări sau să răspundă”. Tot în acest caz, biblioteca școlară virtuală trebuie obligatoriu să fie gata, cu resurse educaţionale deschise așa cum prevede de 9 ani articolul 70 din Legea educației.

Părinții vorbesc despre programe şcolare adaptate pentru mediul online, existenţa unor manuale digitale interactive, obligativitatea evaluării ȋn mediul online fără a se solicita acceptul părintelui/reprezentantului legal, obligativitatea ca elevii să fie prezenţi la orele online, obligativitatea ca elevii să ţină tot timpul camerele video deschide ȋn timpul orelor online (dacă elevul nu este cu camera deschisă să fie declarat absent la ora respectivă).

Tot în scenariul al II-lea, părinții cer în propunerea oficială trimisă grupului interministerial ca elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să susţină fizic simularea examenelor şi să fie puse la dispoziţie, ȋncă din cursul semestrului 1, modele de subiecte. De remarcat că lipsesc simulările de la clasele a VII-a și a XI-a.

Planul prevede ca profesorii să-şi desfăşoare activitatea didactică în școli și grădinițe (în scenariile: 50/50% sau chiar şi 100% online).

Scenariul al III-lea: 100% online

“Este scenariul deloc agreat de către FNAP-IP, bazându-ne pe nemulţumirile elevilor/părinţilor/profesorilor din perioada semestrului 2 al anului şcolar 2019-2020
– se aplică scenariul 2 prezentat mai sus – programe adaptate, profesori pregătiţi să predea online, dotare cu aparatură/internet”, precizează Federația.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cel mai periculos obicei de la plajă, dar și piscină. Medicul Vlad Ciurea spune că poate fi fatal: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Locul de lângă România care seamănă cu Saint Tropez. Prețurile sunt mici aici
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să depună în fiecare an acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ana Maria Bărbosu, atacată dur de presa americană pentru medalia de bronz
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...