„Informația este tot atât de adevărată, după cum este şi următoarea: în noiembrie 2016 Partidul Naţional Liberal mi-a propus cu o anumită insistență să fiu candidatul lor la parlamentare şi mi se spunea că vă punem primul pe lista la deputaţi sau senatori la Iaşi sau la Vrancea, eu fiind din Vrancea. Nu vreau să insist pe subiect. A venit la mine un tânăr, astăzi e ministru din Iaşi. I-am spus că nu, pentru că veneam de la Judecătorie. După care a venit de la dânşii, o persoană care coordona PNL, tot pe Moldova cu aceeaşi propunere. Am spus tot nu. Am avut mai multe întrevederi cu aceeaşi propunere şi i-am dat acelaşi răspuns. În anul 2020 când nu facem decât să reluăm discuţia din 2016.
Presa a scris ca voi fi candidat la Primăria Iaşi. Am spus că nu, ca eu eram rector la UAIC. Astăzi, aceeaşi discuţie. Pot confirma. Nu-mi cereţi nume. Au venit în ultimele 2 săptămâni la mine, aproape zi de zi, cu funcţii diferite, cu abordări diferite, dar cu aceeaşi propunere. dar am dat acelaşi răspuns. Sunt rector la UAIC, vreau să îmi îndeplinesc toate obiectivele propuse pe această funcţie.”, a declarat Tudorel Toader, rectorul.
Fostul Ministru al Justiţiei a vorbit şi despre legea carantinării propusă de guvern.
„Declarativ, orice lege este adoptată pentru a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, dar şi interesele legitime. Prin urmare, sigur că trebuiesc luate măsuri de protecţie faţă de această pandemie care nu ştii când vine, de unde vine şi cum să te protejezi mai bine. Problema este de a găsi un echilibru, o proporţie justă între scopul pe care legea îl are şi măsurile restrictive pe care legea le prevede.
Multe discuţii au suscitat măsurile din ultimul timp, unele aprobative, altele critice, adevărul absolut nu-l ştie nimeni. Ce ştim este următorul lucru, o anumită formă a legii a fost criticată la CCR, iar Curtea a spus că este neconstituţional să iei măsuri pe baza unui ordin de ministru. Nu am uitat faptul că un ministru nu poate face o introziune în drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Restrângerea drepturilor poate fi făcută numai prin lege organică. Prin urmare, legiutorul Măsurile pe care le iei pentru a atinge un obiectiv nu trebuie să depăşească minimul necesar.”, a adăugat rectorul Tudorel Toader.