Acordul a fost semnat luni, după săptămâni de negocieri cu sindicatele, iar în final s-a stabilit ca salariile să crească cu o medie de 183 de euro pe lună.
Lucrătorii din domeniul sănătăţii au fost lăudaţi de-a lungul pandemiei cu afişări periodice de apreciere publică. Cu toate acestea, ei au dorit mai mult decât recunoaştere şi au organizat proteste pentru a solicita creşteri salariale şi o mai bună finanţare pentru spitale
Anunţul privitor la medicii francezi a venit în timp ce ţara sărbătoreşte marţi ziua Bastiliei, o sărbătoare naţională, în timpul căreia lucrătorii din sănătate vor fi sărbătoriţi pentru eforturile lor din ultima vreme. Tot marţi, preşedintele Emmanuel Macron îşi va expune, într-un interviu televizat, noile orientări destinate să ajute Franţa să iasă din criza provocată de noul coronavirus. La ora 14.10 (ora României), în formatul tradiţional al unui interviu în direct de la Palatul Elysée, şeful statului francez îşi va prezenta timp de 45 de minute, programul pentru viitor, la câteva zile după ce a schimbat premierul şi o parte a guvernului.
Acest discurs va da startul, aşa cum explică anturajul său, ultimelor 600 de zile ale mandatului de 5 ani al preşedintelui, în perspectiva scrutinului din 2022. Macron şi noul său prim-ministru Jean Castex vor trebui să gestioneze o criză sanitară, economică şi socială care, potrivit institutului de statistică INSEE, va arunca Franţa într-o recesiune de 9% în 2020, fără precedent din 1948. Pe lângă planul de apărare în cazul unei reluări a epidemiei, Macron ar urma să detalieze măsurile de relansare economică şi de susţinere a locurilor de muncă începând din toamnă, inclusiv anunţuri sectoriale, mergând de la ajutoare pentru angajarea tinerilor până la măsuri anunţate în faţa Convenţiei cetăţeneşti pentru climă.
Spre comparaţie, în România, în data de 3 iulie, a intrat în vigoare actul normativ conform căruia mai multe categorii de angajați din sistemul sanitar implicați în gestionarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus vor primi un spor de până la 30% din salariul de bază, conform unui ordin publicat la începutul lunii în Monitorul Oficial.
Noul ordin (legislație secundară) stabilește categoriile de personal și mărimea concretă a sporului pentru condiții de pericol deosebit acordat în baza prevederilor art. 7 din Legea nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19.
Actul normativ prevede că patru categorii de personal au dreptul la sporurile pentru condiții de pericol deosebit:
personalul de specialitate medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar din unități sanitare, unități de asistență medico-socială și instituții medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, indiferent de forma de organizare, precum și din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență socială, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu Covid-19.
cadrele militare – paramedici și personal medical – din structurile aflate în coordonarea/coordonarea operațională a Departamentului pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecției cu virusul SARS-CoV-2.
personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflat în finanțarea autorităților administrației publice locale.
tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a, precum și din spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2.
Astfel, noul ordin arată că personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar care asigură asistență medicală, primul ajutor calificat sau transport pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, ce implică un contact direct cu pacienții, beneficiază de un spor de 30% pentru pacienți simptomatici cu forme medii sau severe și de 25% pentru pacienți cu alte forme (forme ușoare sau asimptomatici).
Personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul spitalelor-suport care asigură asistență medicală pacienților suspecți cu virusul SARS-CoV-2, ce implică un contact direct cu pacientul, beneficiază de un spor de 20%.
Personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul serviciilor de ambulanță care asigură pacienților suspecți cu virusul SARS-CoV-2 asistență medicală sau primul ajutor calificat și transport către sau de la unitățile medicale beneficiază de un spor de 20%.
Personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar care desfășoară acțiuni de realizare a triajului clinico-epidemiologic și/sau de recoltare a probelor biologice în vederea identificării pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, precum și cel care în vederea realizării diagnosticului pozitiv de Covid-19 prelucrează sau transportă în vederea prelucrării probele recoltate de la pacienți suspecți sau testați pozitiv beneficiază de un spor de 15%.
Tot personalul din unitățile medicale dedicate în întregime Covid-19 (linia I), pe perioada în care există internat în unitatea respectivă cel puțin un pacient testat pozitiv sau suspect cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de un spor de 10%.
Tot personalul din unitățile medicale dedicate parțial Covid-19 (linia II, suport), pe perioada în care există internat în unitatea respectivă cel puțin un pacient testat pozitiv sau suspect cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de un spor de 5%.
Sporurile menționate nu pot fi acordate cumulat aceleiași persoane în cadrul aceleași norme de timp lucrat, se arată în ordin.
Ordonatorii de credite vor nominaliza personalul care beneficiază de spor, vor calcula valoarea sporului și vor stabili condițiile de acordare, cu consultarea sindicatelor.
„Sporul prevăzut în prezentul ordin se acordă până la data de 14 august 2020 inclusiv, cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli și cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, prevede ordinul.