Mihaela Bilic atrage atenţia. Acestea ar fi un fel de „super food” spune nutriţionistul iar mulţi dintre noi nici nu ne dăm seama cât de mult îngraşă, pentru simplul fapt că nu ne putem opri după câteva bucăţi.
„Între fructele uscate și fructele oleaginoase e o diferență de 300 calorii.
Deși în supermarket sunt puse în cadrul aceluiași raion și de multe ori se găsesc împreună în cadrul aceluiași ambalaj, fructele uscate/deshidratate și fructele oleaginoase sunt 2 categorii de alimente complet diferite.
Fructele uscate (caise, prune, stafide, smochine) sunt de 6-8 ori mai concentrate decât fructele proaspete, conțin în principal glucide (fructoză) și au în medie 250 cal/100g. Fructele oleaginoase (nuci, alune, semințe, migdale, fistic) sunt un fel de super-food, o esență de nutrienţi concentrați într-un volum mic: 40% grăsimi, 30% proteine, 20% glucide și 550-600cal/ 100g.
E drept că amândouă sortimentele trebuie mâncate cu bucata. Porția corectă este de 4-5 bucăți pentru fructele deshidratate și 8-10 bucăți când vine vorba de migdale, fistic sau sâmburi de nucă. Da, doar atât!”, a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe pagina de Instagram.
Nutriţionistul Mihaela Bilic aruncă bomba şi spune că alimentul care îngraşă cel mai tare este mierea şi nu zahărul, aşa cum credea toată lumea. Mai exact, explică medicul, un vârf de linguriţă de miere îndulceşte cât o linguriţă de zahăr, iar mulţi oameni folosesc o cantitate mai mare, neştiind că are putere mai mare de îndulcire. Avantajul mierii în raport cu zahărul este însă gradul ridicat îndulcire, motiv pentru care trebuie să folosim o cantitate mică.
„Mierea ingrasa mai tare decat zaharul!
Desi este perceputa drept un produs cu valente exclusiv pozitive, in realitate mierea reprezinta o „capcana dulce”. Dincolo de miturile legate de miere in ceea ce priveste sanatatea, as vrea sa va atrag atentia asupra impactului ei asupra siluetei. Mierea este un dizaharid cu compozitie identică cu cea a zaharului, adica contine molecule de glucoza si fructoza. Daca in structura zaharului aceste molecule sunt legate intre ele, in cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fara niciun consum energetic.
Concluzia: prestigiul mierii in raport cu sanatatea nu are justificare cand e vorba de silueta. Mierea e un condiment, nu un aliment de baza si trebuie consumata cu masura, similar zaharului, strict pentru placerea gustului„, a scris medicul Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.
Citeşte şi: Nutriţionistul Mihaela Bilic aruncă bomba: „Mierea îngraşă mai tare decât zahărul”