De punerea în aplicare a prevederilor incluse în legea funcţionării limbilor în satul Nijnie Petrovţî se ocupă un grup special de lucru, format de către Consiliul local din respectiva localitate, se menţionează într-o scrisoare adresată de autorităţile locale deputatului Ghennadi Moskal, potrivit Agerpres.
Potrivit Serviciului de Stat pentru Statistică, circa 95% dintre locuitorii acestei localităţi consideră româna ca fiind limba lor maternă.
Anterior, Consiliul local Tarasoveţk din regiunea Cernăuţi a adoptat la sesiunea sa din 11 septembrie o dispoziţie privind punerea în aplicare a Legii cu privire la politica lingvistică de stat, care prevede acordarea statutului de limbi regionale pentru limba română/limba moldovenească, relatează Unian.
La Tarasoveţk, o parte dintre locuitori se consideră români, cealaltă parte – moldoveni, de aceea Consiliul local a acordat statut de limbă regională ambelor limbi, după cum a relatat Ukrainski Novini. Dintre cei 5.000 de locuitori din Tarasoveţk, 95% se consideră români şi moldoveni, mai adaugă agenţia ucraineană de presă.
După ce guvernul ucrainean a aprobat în luna septembrie mai multe amendamente la Legea privind funcţionarea limbilor minorităţilor în Ucraina, procedura de recunoaştere a statutului regional pentru limbile vorbite de minorităţi prevede că limba unei minorităţi este recunoscută ca fiind regională numai în cazul în care aceasta este vorbita de cel puţin 30% din populaţia unei anumite zone.
Iniţial, Legea privind principiile politicii lingvistice în Ucraina prevedea că limba unei minorităţi poate primi statut de limbă regională dacă este vorbită de cel puţin 10% din populaţia unui teritoriu.