„Dând o mână de ajutor în făurirea sabiei victoriei”, se arată în postarea online a SinoPharm, în care sunt imagini ale muncitorilor despre care spune că au ajutat la testarea prealabilă a vaccinului.
Fie că este privit ca un sacrificiu eroic sau o încălcare a normelor etice internaționale, afirmația subliniază mizele enorme, întrucât China concurează cu companiile americane și britanice pentru a fi prima ţară cu un vaccin care să pună capăt pandemiei, realizare care ar fi atât un triumf științific cât și unul politic.
„Obținerea unui vaccin COVID-19 este noul Sfânt Graal„, a spus Lawrence Gostin, un expert global în domeniul dreptului de sănătate publică la Universitatea Georgetown. „Competiția politică pentru a fi primul este comparabilă cu cursa pentru cucerirea Lunii, din anii ’70, dintre Statele Unite și Rusia”.
Citeşte şi Strigătul deznădăjduit al medicului Virgil Musta: „Vom pierde controlul pandemiei”
China s-a poziționat a fi un pretendent puternic. Opt dintre cele aproape două duzini de vaccinuri potențiale din diferite etape ale testării umane la nivel mondial provin din această ţară, SinoPharm și o altă companie anunțând deja că vor intra în testarea finală.
Atât China, cât și SinoPharm au investit foarte mult într-o aşa-numită tehnologie „tried and true”, bazată pe creşterea virusului în laborator şi apoi uciderea lui, o modalitate care a ajutat la descoperirea vaccinului împotriva poliomielitei. Occidentalii folosesc o tehnologie mai nouă şi mai puţin experimentată, vizând proteina care acoperă virusul.
Totuşi, anunţul SinoPharm, că 30 de „voluntari speciali” și-au suflecat mânecile chiar înainte ca firma să primească permisiunea pentru trecerea la urmptorul nivel de testare, ridică îngrijorări etice în rândul observatorilor occidentali.