„Şedinţa de astăzi este destinată adoptării actelor normative de implementare a programului economic Reclădim România. După cum bine ştiţi, măsurile prevăzute în program, multe dintre ele, trebuie adoptate sub formă de ordonanţă de urgenţă, sub formă de hotărâri de Guvern, memorandumuri, şi ne-am angajat ca toate actele normative să fie adoptate într-un decurs de 30 de zile. Pentru astăzi vreau să vă pun câteva măsuri din program pentru care trebuie să ne apropiem de finalizare, OUG privind unele măsuri pentru aprobarea Programului Naţional de racordare a populaţiei şi consumatorilor non-casnici la reţeaua inteligentă de distribuţie a gazelor naturale”, a susţinut joi Ludovic Orban.
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a spus că propune dezbaterea proiectului în primă lectură, urmând să fie prezentat şi calendarul apelului de proiecte, conform News.ro.
Orban a amintit că trebuie să semnate contractele până pe 31 decembrie.
De asemenea, Orban a făcut referire la programul de granturi de 1 miliard de euro care va fi derulat prin Ministerul Economiei.
„Da, îl voi cere pe lista suplimentară în primă lectură astăzi şi săptămâna viitoare să fie la aprobare”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu.
„Vă readuc aminte că este necesar avizul Consiliului Legislativ şi Consiliului Economic şi Social pentru actele normative cu caracter economic şi social”, a adăugat premierul Orban.
Răspunzând unei alte întrebări, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a spus că este gata de adoptare OUG privind leasingul de echipamente şi utilaje pentru IMM.
Orban a întrebat despre Hotărârea de Guvern privind apelul de proiecte pentru economia digitală.
„Sunt pregătite ambele hotărâri de Guvern. Este o schemă pentru economie digitală destinată întreprinderilor mari şi a doua schemă, a doua hotărâre de Guvern, este de asemenea pentru economie digitală, dar care are ca beneficiar IMM. Cuantumul total este de 30 milioane euro, din care 10 milioane de euro pentru întreprinderile mari, 20 milioane de euro pentru întreprinderile mici şi mijlocii”, a explicat Boloş.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat că are pregătite o ordoanţă de urgenţă şi o hotărâre de Guvern privind noi măsuri de sprijin pentru salariaţi şi angajatori, în contextual pandemiei de coronavirus, şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.
„Ne adresăm celor care flexibilizează programul de muncă şi venim în sprijinul angajaţilor cu acoperirea unei părţi din diferenţa faţă de ceea ce acoperă angajatorul, respectiv venim cu măsuri de sprijin concrete , lucrate împreună cu Ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei pentru sezonieri, pentru care lucrează pe contracte individuale de muncă cu perioadă determinate în câteva domenii cheie. Ne adresăm şi zilierilor care lucrează în Agricultură, turism, HoReCa cu măsuri de sprijin adaptate activităţii acestora. Adiţional o să vă propun să discutăm mai departe pentru cei care lucrează în telemuncă. Eu voi face o primă prezentare, urmând să evaluăm impactul”, a spus Violeta Alexandru.
Orban a îndemnat-o să disucte cu ministrul Boloş pentru a absorbi suma în integralitatea sa prin programul SURE.
„Noi să facem solicitarea pentru decontarea sumelor respective, astfel încât să stabilească Comisia plafonul de finanţare”, a afirmat premierul.