Veşti bune pentru agricultorii afectaţi de secetă. Se dau bani de la Guvern

Agricultorii ale căror culturi au fost afectate de secetă în anul agricol 2019-2020 vor beneficia de despăgubiri, a anunţat joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 1,088 miliarde lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020, prin rectificare bugetară.
Filip Stan
16 iul. 2020, 17:26
Veşti bune pentru agricultorii afectaţi de secetă. Se dau bani de la Guvern

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă că producătorii agricoli ale căror culturi înfiinţate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta pedologică manifestată în anul agricol 2019-2020 vor beneficia de despăgubiri şi că declararea ca neconstituţională a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile, adoptată de Parlamentul României, nu va influenţa acest proces”, precizează MADR.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă elaborat de MADR cuprinde dispoziţii referitoare la instituirea unei scheme de ajutor de stat conform reglementărilor în vigoare.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 1,088 miliarde lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020, prin rectificare bugetară. Proiectul de act normativ a fost notificat la Comisia Europeană, iar în prezent parcurge etapele de avizare interministerială.

După expirarea termenului de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi primirea Deciziei (CE) privind aprobarea acordării ajutorului de stat, se efectuează autorizarea la plată a beneficiarilor şi se poate constitui obligaţia de plată a acestui ajutor de stat. Plata se va realiza de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

„Ca urmare a declarării neconstituţionale a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile, adoptată de Parlamentul României, s-au vehiculat în spaţiul public informaţii potrivit cărora nu mai există cadrul legal pentru acordarea de despăgubiri. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aduce la cunoştinţa fermierilor că aceste informaţii vehiculate în spaţiul public sunt false şi, totodată, informează asupra faptului că a iniţiat toate demersurile legale necesare pentru ca fermierii afectaţi de secetă să primească despăgubiri care vor compensa pierderile suferite pentru ca aceştia să dispună de resursele financiare pentru finanţarea lucrărilor agricole viitoare”, arată ministerul.

Citeşte şi Ministerul Agriculturii: Peste 12 milioane de euro, disponibili pentru investiţii în abatoare de capacitate mică în zona montană

Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile, iniţiată de Parlamentul României, constituie un demers independent de acţiunile întreprinse de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi nu influenţează sub nici o formă acordarea de despăgubiri fermierilor ale căror culturi înfiinţate în toamna anului 2019 au fost afectate de secetă, subliniază Ministerul Agriculturii.

Pe 14 iulie 2020, Plenul Curţii Constituţionale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile, obiecţie formulată de Guvernul României. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat ca Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituţională, în ansamblul său şi nu poate fi pusă în aplicare.

De asemenea, Ministerul Agriculturii a mai anunţat că ministrul Adrian Oros a participat miercuri, 15 iulie 2020, la a treia consultare online cu entităţile publice şi private implicate în elaborarea Planului Naţional Strategic (PNS), în cadrul Grupului de Lucru – „Intervenţii în domeniul agricol – finanţate din Pilonul II PAC (măsuri de investiţii şi alte intervenţii în domeniul agricol)”, având ca temă versiunea 2 a analizei SWOT – Obiectiv Specific 3. „Îmbunătăţirea poziţiei fermierilor în lanţul valoric”.

La eveniment au participat şi Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul MADR, Daniela Rebega, director general adjunct AMPNDR, reprezentanţi ai unor organizaţii importante din zona dezvoltării rurale şi agriculturii, ai mediului asociativ, precum şi directori şi experţi din cadrul MADR.

„Ministrul Adrian Oros a accentuat importanţa îmbunătăţirii gradului de pregătire profesională a forţei de muncă din agricultură, precizând că autorităţile, împreună cu mediul asociativ şi instituţiile de învăţământ, trebuie să creeze forme de pregătire continuă, de specializări şi instruiri pentru a-i ajuta pe fermieri să dobândească competenţe în vederea creşterii eficienţei exploataţiilor”, mai arată ministerul.

Secretarul de stat a enumerat posibilele categorii de intervenţie pe pilonul II, menţionând suplimentarea alocărilor care ar putea reveni României pe programarea 2021-2027, inclusiv prin Planul de Redresare Economică, „Next Generation”. În plus, Emil Dumitru a subliniat importanţa asocierii şi rolul major pe care îl au asociaţiile profesionale în ce priveşte convingerea micilor fermieri de a se asocia.

Citeşte şi Marcel Vela anunţă despăgubiri pentru proprietarii caselor şi terenurilor distruse de inundaţii

Daniela Rebega a prezentat principalele modificări şi actualizări operate în cadrul analizei SWOT, afirmând că au fost luate în considerare toate comentariile bazate pe date statistice noi şi amintind că termenul pentru transmiterea observaţiilor este 3 august 2020.

Directorul general adjunct a mai adăugat că următorii paşi ce trebuie parcurşi sunt finalizarea analizei nevoilor, document care de asemenea, va fi supus spre consultare pentru fiecare capitol în parte, precum şi elaborarea Strategiei de intervenţie pentru ambii piloni.

Participanţii şi-au exprimat punctele de vedere cu privire la măsurile de investiţii în domeniul agricol şi au fost discuţii bazate pe experienţa actualului exerciţiu financiar şi pe lecţiile învăţate pe fiecare sector, pentru ca în viitor PNS să reflecte nevoile mediului rural din România.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Alegeri prezidențiale. Nicolae Ciucă, primul candidat care a votat
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Senatorul american Mike Rounds: Nu se poate avea încredere în Rusia pentru negocieri de pace cu Ucraina
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy