Delfinariu din Constanţa va fi modernitzat. „Azi semnăm ordinul de începere pentru extinderea Delfinariului. (…) Ne-am dorit, în primul rând, să mărim numărul de mamifere şi nu se putea face decât printr-o extindere a Delfinariului. (…) Prin această investiţie vom duce Delfinariul la standarde europene. Facem această investiţie pentru turismul românesc, pentru turismul constănţean, pentru turiştii din afara ţării. (…) Doresc ca lucrările să se termine la timp, exact cum s-au terminat şi în 2016, mai devreme decât ar fi trebuit. Sper ca peste 24 de luni turiştii să beneficieze de acest Delfinariu nou, modern, la standarde europene”, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.
Managerul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bîlbă, a menţionat că bazinul pentru delfini se va extinde de la capacitatea de un milion de metri cubi, la patru milioane de metri cubi, iar suprafaţa acestuia va creşte de la 180 la 800 de metri pătraţi, activitatea putându-se desfăşura cu cel puţin şase delfini.
„Nu e simplu să găseşti cinci milioane de euro în ziua de azi, pentru astfel de investiţii. Sunt greu de găsit fonduri europene pentru delfinarii, dar totuşi a găsit (Ţuţuianu – n.r.) la Ministerul Turismului, la domnul Bogdan Trif, soluţia de a ne finanţa. Şi avem un început important, în 24 de luni, un nou Delfinariu”, a declarat Bîlbă, adăugând că speră ca în 2021 să se găsească finanţarea necesară, de circa 10 milioane de euro, pentru reabilitarea şi modernizarea şi a Acvariului.
În august 2019, preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a semnat împreună cu ministrul Turismului, Bogdan Trif, contractul de finanţare pentru proiectul privind extinderea Delfinariului din Constanţa, investiţie în valoare totală de aproximativ 5,6 milioane de euro. Conform documentaţiei tehnice, execuţia proiectului se realizează în 24 de luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor.
Delfinariul din Constanța are două vedete noi începând de astăzi. Sunt lei de mare patagonezi, au sosit recent și ocupă vechiul bazin al delfinilor, care a fost reamenajat și decorat special pentru aceste mamifere. Se numesc Body și Morgan și vor face deliciul spectacolelor pentru copii şi adulţi între reprezentaţiile delfinilor de la Delfinariu.
Cei doi masculi se joacă de joi în fostul bazin al delfinilor, sub privirile atente ale îngrijitorului lor și al biologilor de la Delfinariu. Amândoi au vârsta de 7 ani și sunt în grija instructorului cu care vor face spectacole, un specialist din Mexic. Nu stau locului o clipă, sunt hiperactivi și bucuroși unul de compania celuilalt. Sunt obișnuiți cu oamenii și nu sunt sperioși absolut deloc. Cei doi lei de mare patagonezi au lucrat în multe orașe din nordul Italiei, iar anul acesta au fost la Budapesta. De acolo au ajuns la Constanța
„Înainte să ajungă aici au fost în Ungaria. În mod normal ei stau în Italia însă anul acesta nu a fost un an bun pentru Italia și din acest motiv au fost detașați în Ungaria. Însă ei au performat în multe acvarii mari din Europa” explică Filip Ceeari, proprietarul celor două mamifere marine.
Leii de mare nu trebuie confundați cu focile. Focile sunt mai micuțe, nu au urechi exterioare, au înotătoarele mai scurte și mai groase. În schimb, leii de mare sunt foarte gălăgioși. Specia de Patagonia mănâncă 7 sau 8 kilograme de pește pe zi și atinge la maturitate 350 de kilograme și 2 metri înălțime. Reprezentațiile leilor de mare încep din acest weekend și vor fi două sau trei demonstrații pe zi.