Administraţia de la Moscova doreşte să producă în acest an pe plan intern 30 de milioane de doze ale vaccinului experimental, iar alte 170 de milioane ar putea fi fabricate în străinătate, potrivit Mediafax.
Prima etapă a testelor clinice, finalizată recent, a durat o lună şi au fost implicate 38 de persoane. Cercetătorii ruşi au stabilit faptul că vaccinul este sigur şi induce o reacţie imună, deşi forţa imunităţii nu este clară încă.
O etapă mai amplă a testelor clinice va începe în august, urmând să fie implicate câteva mii de oameni, a declarat Kirill Dmitriev, directorul Fondului rus de Investiţii Directe, o entitate care s-a implicat în stimularea companiilor ruse să dezvolte soluţii anticoronavirus.
„Pe baza rezultatelor actuale, credem că vaccinul va fi aprobat în Rusia în august şi în alte ţări în septembrie, este posibil să devină primul vaccin aprobat din lume”, a precizat acesta.
În lume sunt peste 100 de potenţiale vaccinuri anticoronavirus în curs de dezvoltare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine faptul că cel puţin două vaccinuri se află în etape finale ale testelor clinice. Este vorba despre vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinopharm şi cel fabricat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford.
Rusia este a patra ţară afectată de coronavirus la nivel mondial, după SUA, Brazilia şi India, din punctul de vedere al numărului infecţiilor cu noul coronavirus. Până în prezent, în Rusia s-au înregistrat 751.612 cazuri de coronavirus şi 11.920 de decese. Pe plan mondial s-au înregistrat până acum 13,5 milioane de cazuri de coronavirus şi 584.794 de decese, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).