Varianta britanică a coronavirusului, mai periculoasă decât tulpina clasică. Cel mai recent studiu danez arată că riscul ca persoanele infectate cu varianta britanică a coronaviruslui să ajungă la spital este cu 60% mai mare faţă de cele infectate cu tulpina clasică de SARS-COV-2.
O campanie la scară largă de secvenţiere a virusului a permis Danemarcei, cu o populaţie de 5,8 milioane de locuitori, să studieze dezvoltarea noii variante mai îndeaproape decât orice altă ţară.
Camilla Holten Møller, de la Institutul Statens Serum de combatere şi prevenţie a bolilor infecţioase, care studiază pandemia, a spus luna trecută: „Dacă ne uităm la modelele noastre, este calmul de dinaintea furtunii”.
Sunt temeri că B.1.1.7 ar putea deveni varianta dominantă în ţară. Holten Møller a estimat că varianta se răspândeşte de 1,55 ori mai rapid decât variantele anterioare.
Premierul britanic Boris Johnson a spus în ianuarie: „Pe lângă faptul că se răspândeşte mai repede, noua tulpină – identificată în Londra şi în sud-est – ar putea fi identificată cu un grad mai ridicat al mortalităţii”.
Primele date au sugerat că varianta se răspândeşte între 30% şi 70% mai repede decât altele şi au existat iniţial indicii că este cu aproximativ 30% mai mortal.
Autorităţile sanitare suedeze au confirmat o tendinţă în creştere a noilor cazuri de COVID-19 şi se tem de venirea unui al treilea val epidemic, accentuat de varianta britanică a coronavirusului, relatează agenţia EFE.
”Au fost unele oscilaţii, dar în ultimele săptămâni creşterea este, din păcate, clară. Este imposibil de spus dacă suntem în al treilea val, dar cu noroc şi respectând măsurile în vigoare l-am putea evita”, a declarat epidemiologul şef al Agenţiei suedeze de Sănătate Publică (FHM), Anders Tegnell, scrie agerpres.ro.
Acesta a mai spus că varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2 se extinde ”cu rapiditate în Suedia” şi anticipează că această variantă mai contagioasă va deveni dominantă în Suedia în câteva săptămâni sau cel mult în câteva luni, şi la fel crede că se va întâmpla în majoritatea ţărilor europene.
Mai multe regiuni suedeze au impulsionat în ultimele zile măsuri în perspectiva unui posibil val trei epidemic, printre care şi capitala Stockholm, care a anunţat marţi că recomandă trecerea la învăţământul online pentru clasele superioare şi folosirea permanentă a măştii în transportul public, faţă de consemnul naţional care cere purtarea măştii doar la orele de vârf.
Suedia a înregistrat începând de vineri 10.933 de noi cazuri de COVID-19 şi 64 de decese asociate acestei boli, având în total 12.713 de decese de la începutul pandemiei, cu o rată a mortalităţii mult peste cea a vecinilor săi nordici, care au aplicat măsuri antiepidemice mult mai restrictive, în contrast cu politica mai relaxată a suedezilor.
Dar începând din noiembrie şi guvernul de la Stockholm a instituit tot mai multe restricţii. Printre acestea se numără limitarea la opt a numărului persoanelor la reuniunile publice, restrângerea activităţii barurilor şi restaurantelor sau închiderea universităţilor.
Anders Tegnell a mai anunţat că miercuri Agenţia de Sănătate Publică (FHM) va prezenta un nou pachet de măsuri antiepidemice.