Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare de luni.
Potrivit legii, măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care:
Legea promulgată de preşedinte prevede că măsura izolării la domiciliu se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus.
Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile in care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locaţie alternativă ataşată acesteia.
Totodată, actul normativ stabileşte că izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.
Senatul a adoptat joi seara, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind carantina şi izolarea.
La discuţiile din plen, liderul senatorilor PSD Radu-Cosmin Preda l-a acuzat pe prim-ministrul Ludovic Orban de indolenţă şi i-a transmis că s-a bucurat să îl vadă joi la Parlament, însă la o dezbatere, nu doar la un simplu salut la Comisia juridică. El a mai spus că PSD va vota proiectul în forma în care a fost dat raportul de senatorii jurişti. La rândul său, liderul grupului PNL la Senat Daniel Fenechiu a spus că sunt două motive care au întârziat adoptarea proiectului în Parlament, primul faptul că nu a fost înţeles faptul că e o lege cadru pentru epidemii şi agenţi patogeni cu risc de viralizare, nu o lege anti-COVID şi doi – este an electoral şi toată lumea „îşi ascute săbiile”.