O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca a ajuns în România. Cele 148.800 de doze vor ajunge astăzi în România, pe cale terestră, iar cele mai multe vor fi distribuite la Centrul Național de Stocare București.
Începând de mâine și până pe 28 februarie, acestea vor fi distribuite în centrele din țară. Majoritatea vor ajuge la Centrul Națioal de Stocare București, iar restul la Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara.
O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca a ajuns în România
”În perioada 26-28 februarie dozele de vaccin vor fi distribuite în centrele din țară, cele mai multe, respectiv 44.900 dintre doze urmând să ajungă la Centrul Național de Stocare București. La Centrul Regional de Depozitare Brașov ajung 17.300 de doze; la Centrul Regional de Depozitare Cluj – 20.400 de doze; la Centrul Regional de Depozitare Constanța – 15.800 de doze; la Centrul Regional de Depozitare Craiova: – 13.400 de doze; la Centrul Regional de Depozitare Iași – 22.000 de doze și la Centrul Regional de Depozitare Timișoara – 15.000 de doze.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.
În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.
Noi detalii despre reacţiile adverse apărute după vaccinarea cu AstraZeneca
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că reacţiile adverse la vaccinul AstraZeneca au fost mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri anti-COVID, dar s-a observat o scădere la a doua administrare.
Întrebat cum explică faptul că mai multe persoane vaccinate cu serul AstraZeneca au reclamat reacţii adverse mai grave şi mai frecvente decât în cazul altor vaccinuri, Valeriu Gheorghiţă a explicat că totul ţine de „reactogenitatea acestui tip de vaccin”. Gheorghiţă a mai spus că în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina ‘spike’.