Dacia oferă autonomie de peste 1.000 de kilometri pentru toată gama. Cum vrea să dea lovitura producătorul de la Mioveni după eliminarea motorului diesel din ofertă

Automobile Dacia va oferi pentru toate maşinile produse la Mioveni alimentare duală, pe benzină şi GPL. Cu ambele rezervoare pline, noile modele pot parcurge până la 1.300 de kilometri fără realimentare.
Razvan Mihalascu
25 feb. 2021, 14:19
Dacia oferă autonomie de peste 1.000 de kilometri pentru toată gama. Cum vrea să dea lovitura producătorul de la Mioveni după eliminarea motorului diesel din ofertă

Dacia oferă autonomie de peste 1.000 de kilometri datorită alimentării cu gaz petrolier lichefiat (GPL) pentru toate modelele aflate în oferta sa. Astfel, maşinile poluează cu 10% mai puţin faţă de variantele pe benzină. Este vorba de modelele Dacia Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster şi Duster Pick-up.

Cu ambele rezervoare pline, maşinile din gama ECO-G 100 pot ajunge la o autonomie de până la 1.300 de kilometri fără realimentare, după cum susţin oficialii Dacia. Singurul model care nu este dotat cu o motorizare mai ecologică este Lodgy, model care va fi scos din oferta Dacia şi înlocuit cu un crossover aflat au deja la teste de drum. Pentru viitorul model este anunţată şi o variantă pe GPL, notează Adevărul.

Tehnologia GPL e complet instalată în procesele de fabricaţie de la uzinele Dacia din Mioveni de către echipele de ingineri de la Renault Technologie Roumanie.

„Tehnologia GPL ajută la atingerea prevederilor normelor CAFE şi este integrată de echipele noastre de ingineri aici, în România, pe motorizările existente în gamă. Emisiile de CO2 sunt mai scăzute cu 11% faţă de versiunea pe benzină. Lucrăm îndeaproape cu colegii din uzine, astfel încât să livrăm clienţilor noştri o alternativă mai curată, simplă şi competitivă”, a declarat Alexander Simionescu, director al centrului de inginerie Renault Technologie Roumanie, conform sursei citate.

Datorită acestei echipări, Dacia a reuşit să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 11,3%. De asemenea, consumul de energie electrică s-a redus cu 7,1%, iar cantitatea de deşeuri periculoase s-a diminuat cu 5,2%.

Citeşte şi: Cum arată „Grand Duster”, noul model hibrid pregătit de Dacia

Noile modele Dacia cu GPL. Tehnologia care permite accesul maşinilor în parcările subterane

De exemplu, Dacia Duster Eco-G are un rezervor pentru GPL care a fost montat în spaţiul ocupat în mod normal de roata de rezervă. Toată gama include o serie de sisteme de siguranţă pentru respectarea standardelor de securitate. Astfel, modelele Dacia GPL pot accesa inclusiv parcările subterane.

Specialiştii spun că acest lucru este un avantaj deoarece maşinile dotate cu instalaţii GPL aftermarket sunt interzise în parcările subternane sau acoperite, chiar dacă e vorba sisteme montate în service-uri autorizate şi omologate la Registrul Auto Român.

Sistemul GPL a fost integrat de Dacia direct în uzină. Chiar de la proiectarea sa, motorul pe benzină este adaptat să funcţioneze cu combustibil GPL. Rezervorul suplimentar de gaz este din oţel de înaltă rezistenţă şi este total independent de rezervorul de benzină. O supapă de retur, un limitator de umplere de 80%, un limitator de debit al gazului, o supapă solenoid şi o supapă de siguranţă completează sistemul tehnic de evitare a unor incidente neplăcute, conform Adevărul.

Dacia oferă autonomie de peste 1.000 de kilometri. Care e nivelul de poluare

Noile modele Dacia pot rula fie pe benzină, fie pe GPL. Cu ambele rezervoare pline, maşinile ajung la o autonomie de peste 1.000 de kilometri. Comutarea de la benzină la GPL şi invers se face manual, prin apăsarea unui buton, în mers, sau automat, în cazul în care rezervorul de GPL se goleşte.

Noul motor turbo cu trei cilindri TCe 100 GPL oferă un nivel mai mare de performanţă: 100 CP şi un cuplu maxim de 170 Nm de la 2.000 rpm (cu 10Nm mai mult ca varianta pe benzină). Acesta emite cu aproximativ 10% mai puţin CO2 decât un motor pe echivalent pe benzină.

Conform unor experţi, în patru ani de utilizare normală, un model Dacia echipat cu GPL va emite cu 2,4 tone mai puţin dioxid de carbon. Pe de altă parte, conform experţilor, cu varianta GPL, la un parcurs zilnic mediu de 40 de kilometri, anual se face o economie de peste 1.000 de euro. Concret, este vorba de costuri cu carburanţii cu până la 30% mai mici decât în cazul versiunii pe benzină şi cu până la 8% mai mici decât în cazul variantei diesel, care se mai regăseşte acum numai la Duster.

Citeşte şi: Dacia Sandero a fost aleasă Maşina Anului 2021 în Marea Britanie, de revista What Car. „E mai bună decât majoritatea rivalilor săi cu preţuri mai mari” 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai