„Luăm în calcul intensificarea cotroalelor peste tot unde avem informaţii privitoare la încălcarea regulilor inclusiv în ceea ce priveşte terasele. Să ne asigurăm că patronii, managerii sunt implicaţi în respectarea regulilor. Nu putem modifica cuantumul amenzilor, în urma deciziilor Curţii Constituţionale decât prin lege adoptată în Parlament. Toate amenzile le dăm în baza Legii 55 şi nu putem da amenzi mai mari decât cuantumul maxim stabilit prin această lege. A existat o încercare de a se introduce şi în legea actuală pentru încălcări a izolării, a existat o încercare de a creşte un pic amenzile, dar nu s-a reuşit, Parlamentul este suveran în urma deciziilor CCR privitor la toate aceste aspecte legate de partea punitivă. Noi respectăm prevederile legii.
Avem la dispoziţie şi alte pârghii, suspendarea autorizaţiei de funcţionare. Aici am avea nevoie de un sprijin mult mai serios din partea primarilor pentru multe tipuri activităţi autorizaţia de funcţionare este emisă de primării şi primăriile au puterea de a suspenda autorizaţiile de funcţionare şi cer concursul tuturor primarilor”, a declarat Ludovic Orban.
Referitor la deschiderea restaurantelor, premierul a declarat că până nu reuşim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare.
„Atât timp cât nu reușim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare. Înțeleg problemele patronilor de restaurante. Îmi pare rău că a trebuit… Noi, în planul de relaxare, aveam prevăzut pentru data de 15 iulie data de redeschidere, desigur, cu măsuri, a restaurantelor în spații închise. Nu s-a putut”, a declarat Ludovic Orban.
Guvernul s-ar putea reuni marţi în şedinţă pentru a completa Hotărârea de Guvern privind starea de alertă cu prevederile referitoare la izolare şi carantină, ca urmare a intrării în vigoare a legii pe această temă adoptată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Premierul Ludovic Orban a explicat luni că, odată cu intrarea în vigoare a legii, vor fi stabilite toate măsurile şi toate acţiunile necesare astfel încât sănătatea şi viaţa românilor să fie protejate, precizând că Guvernul nu doreşte să impună restricţii suplimentare, care să aibă impact negativ asupra economiei.
„Vom avea cel mai probabil mâine dimineaţă şedinţă de guvern pentru modificarea hotărârii de Guvern privitoare la starea de alertă astfel încât să introducem toate măsurile care sunt permise de lege. Pregătim din punct de vedere administrativ, managerial toate structurile cu atribuţii, indiferent că este vorba de INSP, direcţiile de sănătate publică, spitalele, IGSU, Centrul de Control, toate le pregătim pentru a dispune într-un ritm cât mai rapid măsurile necesare în baza prevederilor legii”, a mai declarat premierul.
Întrebat despre cel mai negru scenariu al pandemiei, care prevede posibilitatea ca în septembrie să fie înregistrate un milion de cazuri de infectare cu noul coronavirus, precum și posibilitatea revenirii la starea de urgență începând din august, premierul a răspuns: „Sunt mai multe prognoze făcute încă de la începutul epidemiei. Îmi aduc aminte de prognoze extrem de pesimiste, care vorbeau de cifre care nu s-au confirmat. Toate structurile și specialiștii cialaistii își fac datoria și iau toate măsurile posibile legal”.
Guvernul a adoptat săptămâna trecută HG de prelungire a stării de alertă, fără a include însă şi prevederi referitoare la carantină şi la izolare, care, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, trebuie reglementate prin lege, în Parlament, iar la acel moment proiectul de lege pe acest subiect era încă în dezbatere.