Aproape toate vaccinurile pentru COVID-19 fabricate în UE au fost exportate. Avertismentul şefei Comisiei Europene

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că 95% dintre vaccinurile anti-COVID fabricate în Uniunea Europeană de companiile Pfizer şi Moderna au fost exportate deoarece UE permite acest lucru. În schimb, Statele Unite şi Marea Britanie au un mecanism de blocare a exporturilor.
Razvan Mihalascu
26 feb. 2021, 10:44
Aproape toate vaccinurile pentru COVID-19 fabricate în UE au fost exportate. Avertismentul şefei Comisiei Europene

Şefa Comisiei Europene a explicat că aproape 95% dintre vaccinurile pentru COVID-19 fabricate în UE  de Pfizer şi BioNTech au fost exportate începând cu 30 de ianuarie, iar restul de Moderna.

Ursula von der Leyen a spus că ambele companii își respectă contractele de aprovizionare cu UE, iar, astfel, nu există nicio limitare privind exportul acestor seruri. În schimb, în privinţa exporturilor AstraZeneca, UE este „este foarte atentă”, din cauza nerespectării de către companie a livrarilor către blocul comunitar european.

Şefa CE a adăugat că Statele Unite şi Marea Britanie au dispus de sisteme care au blocat în mod eficient exportul de vaccinuri pentru Covid-19.

Citeşte şi: Un an de la primul caz de COVID în România. Ce s-a schimbat și ce urmează pentru români

Totodată, Ursula von der Leyen a avertizat că autorităţile trebuie să fie precaute în continuare pe fondul răspândirii noilor tulpini de coronavirus, notează agenţia Reuters.

„Referitor la situaţia epidemiologică, am constatat tendinţe de stabilizare şi de scădere a numărului de cazuri de infecţii în 20 de ţări, însă au fost raportate creşteri în alte şapte state.
Totodată, există surmenaj privind COVID-19 în rândul cetăţenilor. Situaţia e severă în anumite regiuni ale Europei, dar trebuie să fim precauţi şi în privinţa tulpinilor de COVID-19 care se răspândesc”, a precizat joi preşedintele Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a afirmat că principalul obiectiv este vaccinarea cetăţenilor din statele UE. Totodată, a anunţat că 200 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru secvenţiere în aşa fel încât să poată fi depistate mai rapid tulpinile de COVID-19.

„Tulpina B 117 s-a răspândit în aproape toate statele mebre, cu o singură excepţie. Tulpina sud-africană se află în 14 ţări UE, iar tulpina braziliană în şapte, aşa că avem de-a face cu multe provocări. Pentru a accelera procesul de vaccinare, fiecare trebui să se implice. Astfel, colaborăm împreună cu furnizorii de vaccinuri pentru a accelera producţia.

E nevoie să susţinem detectarea rapidă a noilor tulpini prin cooperarea cu statele membre, în special prin creştere capacitatea de secvenţiere. Comisia Europeană alocă 200 de milioane de euro cadrului legal pe care ECDC îl oferă în aşa fel încât statele membre să poată contracta servicii de secvenţiere”, a mai precizat şefa CE.

Ursula von der Leyen, declaraţii controversate despre paşaportul de vaccinare. „Nu e clar dacă se transmite virusul după ce eşti vaccinat”

„Despre paşapoartele de vaccinare, am discutat acest subiect. Există numeroase întrebări, sunt chestiuni politice. Prima dintre ele este, bineînţeles, la care vor fi folosite aceste certificate, dar şi e vorba şi despre elemente ştiinţifice. În continuare nu este clar dacă se transmite virusul după ce eşti vaccinat. La nivelul UE, trebuie să le folosim pentru a asigura funcţionarea pieţei unice.

Statele membru, cu sprijinul Comisiei Europene, au ajuns la un acord cu privire la ce date vor fi incluse în certificatul de vaccinare în scopuri medicale. Este un conţinut unitar – ce fel de vaccin a fost folosit, conţine un element de identificare precum codul IBAN şi minimum de date necesar pentru acest paşaport.

Pot fi transmite informaţie că persoana a fost vaccinată, că are un rezultat negativ la testul PCR sau că s-a vindecat de COVID-19 şi este imună”

Şefa Comisiei Europene a dat de înţeles că va dura cel puţin trei luni până când vom putea vorbi despre introducerea paşaportului de vaccinare.

Citeşte şi: Vaccinul Pfizer, administrat în trei doze? „Tulpina va deveni rezistentă la protecţie”

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'