Doctorul Ciornei spune că, în prezent, rata de transmitere a virusului este peste 1, adică fiecare om infectat dă boala altcuiva, dar că depinde de fiecare dintre noi să menţinem rata de transmitere constantă, prin respectarea regulilor de distanţare şi igienă. Specialistul dă asigurări că această rată nu va creşte exagerat în perioada următoare şi că numărul mare de infectări trebuie pus în legătură cu numărul tot mai crescut de teste.
„Este 1,1, între 1,13 – 1,15, a spus domnul Popovici (vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie – n.red.). El a făcut nişte calcule şi dacă urcăm la 1, 2 am putea avea într-o lună 2600 de cazuri pe zi şi 1.400 de pacienţi în ATI. Noi nu vom avea o expansiune a bolii precum în Italia. Vom avea o evoluţie lungă şi trenantă, eu sunt sigur că acest număr mare de depistări sunt şi din cauza testelor trebuie să fim în expectativă armată, trebuie să ştim că măsurile de siguranţă ne ajută, trebuie să ştim că infectarea este posibilă în orice spaţiu închis”, a spus medicul Radu Ciornei, doctor în Imunologie, microbiologie şi genetică moleculară.
Ideea potrivit căreia numărul mare de cazuri raportate zilnic se datorează numărului mare de teste efectuate este susţinută şi de prof dr. Vasile Astărăstoae: „Dacă vom crește numărul de testări, vom depista mai multe cazuri. Dar nu va fi un raport îngrijorător. Dacă ne raportăm la toată populația vedem că este sub 0,01% numărul de cazuri„.