Cei doi hackeri chinezi lucrau cu Ministerul chinez al Securităţii Statului, a declarat într-o conferinţă de presă John Demers, însărcinat cu chestiuni de securitate naţională în cadrul Departamentului de Justiţie. Dincolo de atacuri asupra a circa zece ţări occidentale, printre care Australia, Marea Britanie sau Belgia, ei au vizat de asemenea „organizaţii neguvernamentale, credincioşi şi militanţi pro-democraţie şi pentru drepturile omului din SUA, China şi Hong Kong„, a adăugat oficialul american.
Conform autorităţilor americane, Li Xiaoyu, 34 de ani, şi Dong Jiazhi, 33 de ani, s-au întâlnit în timpul studiilor de inginerie şi au furat secrete industriale estimate la câteva sute de mii de dolari timp de circa zece ani. Recent, ei au atacat companii din California care fac cercetări pentru vaccinuri, tratamente sau teste de depistare a noului coronavirus, potrivit procurorului federal însărcinat cu acest dosar, William Hyslop. Cei doi bărbaţi, care nu au fost arestaţi şi se presupune că se află în China, acţionau în propriul beneficiu, dar „lucrau de asemenea uneori pentru guvernul chinez”, potrivit lui Demers.
Citeşte şi STUDIU. Pandemia COVID-19 va continua mulţi ani şi un vaccin nu o va elimina
Pe data de 13 mai, poliţia federală americană şi agenţia pentru securitate cibernetică au emis un rar avertisment pentru cercetătorii care lucrează la studierea noului coronavirus pentru a-i pune în gardă asupra riscului de piraterie din partea Chinei, lucru dezminţit ferm de Beijing. În data de 7 iulie, directorul FBI, Christopher Wray, a reiterat acuzaţiile. „Chiar în acest moment, China lucrează la compromiterea (…) cercetării americane asupra Covid-19„, a declarat acesta.
Administraţia lui Donald Trump a adoptat în ultimele luni un ton extrem de critic la adresa Chinei, acuzată de preşedintele american că a ascuns amploarea răspândirii noului coronavirus în momentul apariţiei sale în centrul ţării la sfârşitul anului 2019.