Întrebat dacă respingerea de către Comisia juridică a redicutării cazului său şi a lui Victor Paul Dobre poate afecta raportul MCV, Borbely a spus: „Nu, consider că nu. Aceste dosare nu sunt o problemă. Vă repet, în peste 20 din statele UE există această prevedere şi probabil că este un demers şi în situaţia în care se discută acum problema colegului nostru Trăşculescu şi ca să fie şi alţii probabil s-a dorit să se discute nu numai acest dosar, dar nu comentez, preşedintele are dreptul să se adreseze Parlamentului şi Parlamentul ia, evident, o decizie care este de fapt legală, care înseamnă că nu discutăm această problemă pentru că nu are bază juridică această adresă a preşedintelui”.
„Ceea ce a hotărât Comisia juridică a fost o decizie corectă, nu a avut bază juridică această cerere a domnului preşedinte”, a mai spus Borbely.
Solicitarea preşedintelui Traian Băsescu adresată conducerii Camerei Deputaţilor privind discutarea cazurilor Dobre şi Borbely nu a mai fost supusă votului plenului, căruia i s-a prezentat doar Raportul Comisiei Juridice prin care s-a respins cererea şefului statului.
Vicepreşedintele Comisiei Juridice Florin Iordache a prezentat plenului Camerei, luni, concluziile Raportului Comisiei prin care cererea preşedintelui a fost respinsă.
„În ceea ce priveşte al doilea punct de pe ordine de zi, referitor la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu de reluare a votului în cazurile Dobre şi Borbely, membrii Comisiei Juridice au constat că nu sunt întrunite elementele necesare şi a respins această solicitare”, a precizat Iordache.
„Toate cele bune, succes în alegeri”, a precizat preşedintele de şedinţă, Viorel Hrebenciuc, care a închis şedinţa de plen.
Reprezentanţii PDL nu au reiterat poziţia lor de a supune votului plenului solicitarea preşedintelui Traian Băsescu.
Comisia juridică a Camerei a respins, luni, cererea preşedintelui Traian Băsescu privind discutarea cazurilor Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre în acelaşi timp cu decizia privind cazul Alin Trăşculescu.
Decizia a fost luată cu opt voturi împotriva cererii, un vot „pentru” şi o abţinere.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să se ia în discuţie şi cazurile Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely când se discută cazul Alin Trăşculescu.
Traian Băsescu a precizat în scrisoarea trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor că având în vedere faptul că în momentul de faţă la Cameră este posibil să fie luat în discuţie solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Alin Trăşculescu să se găsească căile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cazurile foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.
„Având în vedere faptul că în momentul de faţă la Camera Deputaţilor este posibil să luaţi în discuţie solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a domnului deputat Alin Trăşculescu vă rog să găsiţi, cu respectarea legislaţiei şi a procedurilor parlamentare, căile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cele două solicitări ale Parchetului general de pe lângă ICCJ privind încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de domnii deputaţi (foşti miniştri) Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, pentru a permite autorităţii judecătoreşti să-şi desfăşoare activitatea în absenţa oricăror influenţe sau obstrucţii”, se menţionează în scrisoarea lui Băsescu.
El a mai arătat că în calitate de preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice semnalează că în perspectiva noului raport de ţară (MCV) „orice încercare de blocare a activităţii autorităţii judecătoreşti va conduce la neîndeplinirea de către România a condiţionalităţilor asumate în cazul MCV cu consecinţe grave în planul reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei”.
El a mai arătat că are convingerea că se vor face toate demersurile legale necesare astfel încât autorităţile judecătoreşti competente să-şi deruleze în continuare activitatea de cercetare.
Toader a spus că solicitarea a fost trimisă Comisiei Juridice, pentru un punct de vedere.
Camera Deputaţilor a respins, în 11 septembrie, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.
Astfel, în cazul lui Victor Paul Dobre s-au înregistrat 47 de voturi „pentru” ridicarea imunităţii şi 183 de voturi „împotrivă”.
Pentru ridicarea imunităţii lui Laszlo Borbely s-au înregistrat 53 de voturi „pentru” şi 181 de voturi „împotrivă”.
În 14 septembrie, preşedintele Băsescu a făcut o vizită la Bruxelles, în cursul căreia a avut întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum şi cu comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding. Într-o conferinţă de presă susţinută atunci la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu declara că subiectul legat de neridicarea imunităţii parlamentare a doi foşti miniştri a fost amintit la întâlnirile de la Bruxelles şi menţiona că va avea o discuţie cu premierul Victor Ponta pe această chestiune.
La începutul lunii aprilie, DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.
Camerei Deputaţilor a decis, în mai, retrimiterea la Comisia juridică a raportului privind cererea de începere a urmării penale a lui Laszlo Borbely, pentru întocmirea unui raport suplimentar. Liderul grupului UDMR, Mate Andras Levente, a solicitat acest lucru pe motiv că parlamentarii PSD erau în grevă parlamentară atunci când s-a elaborat raportul, în aprilie, decizia fiind luată cu numai şapte membri ai comisiei.
În 10 august, Parchetul ÎCCJ a cerut Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre, care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.