„În Europa, deşi în mod clar în vestul Europei boala este ţinută sub control, avem încă unele tendinţe îngrijorătoare, în sudul Europei şi în Balcani, astfel încât nu am ieşit încă la lumină în mediul european”, a afirmat Michael Ryan.
Îngrijorările sale sunt justificate, ţinând seama de numărul zilnic de noi infecţii raportate zilnic de autorităţile locale. În toată zona, situaţia cea mai îngrijorătoare se află în România, care miercuri a trecut pragul de 1.000 de infectări. Comparativ la numărul de locuitori, situaţia a devenit alarmantă şi în Serbia, care a anunţat miercuri 426 de noi cazuri, după ce în zilele anterioare se apropiase de fiecare dată de bariera.
De asemenea, situaţia este îngrijorătoare în Bulgaria, cu 325 cazuri, şi mai ales în Bosnia-Herţegovina, cu 328 de cazuri. Nu este de neglijat nici situaţia din Croaţia, ultimul bilanţ indicând 108 noi infecţii.
De asemenea, tot în contextul creşterii numărului de cazuri zilnice, Muntenegru, care pe 2 iunie proclamase sfârşitul epidemiei de COVID-19 pe teritoriul său, a reintrodus starea de urgenţă în urma înmulţirii accentuate a cazurilor de coronavirus. Începând de miercuri au intrat astfel în vigoare noi restricţii menite să limiteze răspândirea virusului SARS-CoV-2, printre care se numără purtarea obligatorie a măştii în spaţiile închise şi de asemenea în unele spaţii deschise în cazul adulţilor şi copiilor cu vârste de peste şapte ani, cu excepţia plajelor şi parcurilor naturale.