Urmând exemplul altor naţiuni europene, Franţa a intrat şi ea în mijlocul furtunii geopolitice stârnită între cele două superputeri globale. SUA spun că echipamentele companiei Huawei ar putea fi folosite de guvernul chinez pentru spionaj – acuzație negată de Huawei și Beijing – și și-a presat aliații să le interzică. Nu a trecut mult şi Agenția Franceză de Securitate Cibernetică (ANSSI) a declarat că va permite operatorilor să utilizeze echipamente, inclusiv Huawei, sub licențe de trei până la cinci ani, în timp ce majoritatea echipamentelor de la rivalii europeni ai chinezilor, Ericsson (ERICb.ST) or Nokia (NOKIA.HE) primesc licenţe pe opt ani.
Citeşte şi Polonia va fi prima ţară din lume care va include un joc video pe lista de lecturi şcolare
Deciziile ANSSI nu au fost făcute publice nici de agenție, nici de companii. Sursele au adăugat că operatorilor francezi li s-a spus, de asemenea, în timpul conversațiilor informale din ultimele luni, că licențele acordate pentru echipamentele Huawei nu vor fi reînnoite ulterior.
Decizia Franţei vine la doar o săptămână după ce Marea Britanie a luat o decizie mult mai clară în a-i scote pe cei de la Huawei din Regat. Concret, furnizorilor de telefonie mobilă din Marea Britanie li se interzice să cumpere echipamente noi Huawei 5G după 31 decembrie și, de asemenea, trebuie să scoată din rețelele lor toate kiturile 5G ale firmei chineze până în 2027.
Secretarul britanic pentru tehnologie digitală Oliver Dowden a informat Camera Comunelor despre decizia de scoate a Huawei de pe piaţă, efectele negative fiind că lansarea 5G în Regatul Unit va fi întârziată cu un an. „Nu a fost o decizie ușoară, dar este cea potrivită pentru rețelele de telecomunicații din Marea Britanie, pentru securitatea noastră națională și economia noastră, atât acum, cât și într-adevăr pe termen lung”, a spus Dowden.