În plus, PUZ Sector 3 este suspendat prin decizie definitivă a Curții de Apel București.
Instanțele au motivat deciziile de suspendare și anulare a PUZ-urilor prin faptul că aceste acte administrative reduc spațiile verzi și așa puține din București și densifică suprafețele cu consecințe negative asupra sănătății bucureștenilor.
„Riscul pentru sănătatea umană ce rezultă din faptul că planul nu doar că nu asigură criteriile minim legale impuse de OUG 114/2007, dar propune și reducerea spațiilor verzi deja existentă este în directă corelare cu nediminuarea poluării aerului din Municipiul București, iar particulele în suspensie sunt cauzatoare a numeroase boli inflamatorii, cardio-vasculare, pulmonare și a numeroase forme de cancer”, a arătat Tribunalul București în decizia prin care a anulat PUZ Sector 6 în cadrul unui proces deschis de o reclamantă și Asociația Salvați Bucureștiul în contradictoriu cu Municipiul București, Primăria Sectorului 6 și Agenția pentru Protecția Mediului, potrivit g4media.
În plus, „transformarea unor vaste suprafețe aparținând zonei spațiului verde în zone intens construibile are aptitudinea de a leza dreptul la un mediu a oricărui locuitor al sectorului 3”, este motivarea Tribunalului București prin care a anulat PUZ Sector 3 în cadrul altui proces.
PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 vor fi suspendate pentru o perioadă de un an, conform unor proiecte de hotărâre adoptate în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei cu 29 de voturi „pentru” şi 23 „împotrivă”.
Suspendarea PUZ-urilor de sector a fost votată vineri, 26 februarie, în Consiliul General. Primarul Nicuşor Dan i-a felicitat pe consilierii PNL-USR care s-au prezentat toţi în ziua votului.
„Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului, ani de zile a prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea consilierilor generali USR-PNL a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică. Adică cineva care acţionează în inters public, şi nu privat”, a subliniat edilul.
Consiliul General al Muncipiului București (CGMB) a votat, în anii trecuti, cinci Planuri Urbanistice Coordonatoare (PUZ) pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 si 6, pentru sectorul 4 votându-se doar pentru zona de sud, iar în sectorul 1 nu există un plan.
Dintre acestea, PUZ-urile din sectoarele 3 și 6 au fost anulate de Tribunalul București, dar hotărârile nu sunt definitive. În momentul în care a fost aprobat PUZ Sector 3, Nicușor Dan a formulat la DNA o plângere pentru schimbarea destinației de spațiu verde a mai multor terenuri, precum și pentru modificarea densității coeficientului de utilizare a terenului (CUT) cu mai mult de 20% pentru alte zone din sectorul 3.