Sarah Ezekiel, care are boala neuronului motor, foloseşte tehnologia pentru a vorbi, pentru a trimite emailuri, pentru a-şi stabili întâlniri sau pentru a lua legătura cu prietenii şi familia. Ea a reuşit şi să îşi continue pasiunea de a picta şi are atât de mult succes, încât acum are propria expoziţie.
Computerul Tobii Eyegaze urmăreşte mişcările ochilor cu ajutorul unui instrument cu infraroşii. Astfel, utilizatorii controlează mouse-ul cu ochii: ei pur şi simplu se uită la ecran şi mişcă cursorul din ochi. Pot selecta un element prin clipire sau uitându-se la el pentru o perioada mai mare de timp.
Tehnologia a ajutat mii de oamenii, o parte din ei suferind de vătămări ale coloanei vertebrale, să devină mai independenţi.
„Totul era superb pentru mine până la 34 de ani. Eram căsătorită, fericită, aveam o fetiţă şi eram însărcinată cu al doilea copil. Eram sănătoasă, într-o stare fizică bună şi mă bucuram de sarcina mea (…) Apoi, în februarie 2000, am observat nişte slăbiciuni în braţul stâng şi am început să am probleme de vorbire. După două luni am aflat că aveam boala neuronului motor. S-a întâmplat rapid şi eram înspăimântată”, povesteşte Sarah.
„Toată lumea mea a fost distrusă. Căsnicia mea s-a stricat în timp ce eu deveneam din ce în ce mai incapabilă. Nu puteam să mai am grjiă fizic de copiii mei şi am intrat într-o stare de depresie puternică. Acum sunt un părinte singur, handicapat şi sunt complet dependentă de îngrijitori pentru orice (…) Însă am reuşit să ies din starea aia”, mai spune femeia.
Ea are acum custodie totală a celor doi copii ai săi şi îşi petrece timpul pictând cu ochii. Ea a înfiinţat şi o fundaţie non-profit, iar banii obţinuţi din vânzarea tablourilor sale vor fi folosiţi pentru cumpărarea unui computer Tobii Eyegaze pentru cei care nu îşi permit.