Băsescu a arătat că deciziile anterioare în ceea ce-i priveşte pe cei trei au un impact defavorabil asupra României la nivelul Uniunii Europene, unde există percepţia că politicienii blochează activitatea justiţiei. „La Senat a existat o decizie definitivă a ICCJ prin care s-a constatat incompatibilitatea unui senator. Prin vot, decizia judecătorească a fost înfrântă. Asta demonstrează că România nu este stat de drept (…) La Cameră nu s-a permis începerea urmăririi penale împotriva a doi foşti miniştri. Asta nu este în interesul naţional, este în interesul politicienilor şi atât”, a spus şeful statului.
Acesta şi-a exprimat aprecierea faţă de foştii miniştri vizaţi, dar a spus că funcţionarea justiţiei trebuie să li se aplice şi lor. „Aici nu discutăm de răutate, nu discutăm de poliţe, ci de funcţionarea statului de drept. Pentru oamenii cinstiţi, prezenţa în faţa procurorului este şansa de dezvinovăţire”, a apreciat Traian Băsescu.
El a spus că motivele pentru care a fost respinsă solicitarea sa adresată Camerei. „Am fost două legislaturi deputat. Nu-mi sunt necunoscute mecanismele Parlamentului. Cu acordul şefilor de grupuri, orice dosar poate fi deschis, inclusiv legi votate şi netrimise la promulgare. Eu am trimis scrisorile în baza articolului 80, alineatul 2 prin care preşedintele este dator să vegheze la funcţionarea statului şi, poate deasupra acestui articol, este interesul naţional. Este interesul naţional ca în decembrie să avem un raport UE care să sublinieze că România este stat de drept”, a comentat preşedintele.
Băsescu a apreciat că trebuie ca parlamentarii să ia în considerare în primul rând interesul naţional. „România trebuie să analizeze cum trebuie să fie statul de drept. Ştiu că aceste lucruri nu au rezonanţă în opinia publică şi nici în presă, dar această este ultima tribună prin care să mai cer acestui Parlament pentru a discuta aceste probleme care ţin de el”, a conchis şeful statului.
Deputaţii din Comisia Juridică au respins, luni, solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind rediscutarea cazurilor Borbely şi Dobre, odată cu luarea în discuţie a cazului deputatului PDL, Alin Trăşculescu, informează România TV.
Raportul negativ al Comisiei juridice privind solcitarea preşedintelui Băsescu în cazurile Dobre şi Borbely va fi supus plenului Camerei Deputaţilor de luni după-amiază.
În cadrul discuţiilor din Comisia juridică, deputatul PSD Florin Iordache a precizat că sunt patru elemente pe care Comisia le-a identificat şi care se vor fi regăsi în raportul pe care îl va înainta penului, astfel: nu există o procedură legală de reluare a votului, nu au apărut elemente noi în cazul celor doi deputaţi, iar dacă erau elemente care să justifice reluarea votului, acestea puteau să vină din partea Procurorului general şi nu există o discuţie despre ridicarea imunităţii deputatului Alin Trăşculescu, aşa cum se menţonează în solicitarea preşedintelui Băsescu, scrie Mediafax.
„Considerăm că nu există în acest moment elemente care să jusitfice reluarea votulu în cazurile Dobre şi Borbely”, a spus Iordache.
El a precizat că, în situaţia în care procurorii solicită ridicarea imunităţii lui Trăşculescu, se va vedea care sunt elementele, iar dacă Parchetul General solicită arestarea, Comisia va intra într-o nouă procedură, cu invitarea lui Trăşculescu la discuţii.
La rândul său, preşedintele Comisiei, deputatul PDL Daniel Buda, a precizat că această solicitare a preşedintelui Traian Băsescu este pe deplin jusitificată.
„Preşedintele are dreptul şi obligaţia de a se interesa de bunul mers al societăţii, ai ales în perspectiva apropierii raportului MCV, care impune această conduită din partea preşedintelui. PSD şi PNL au refuzat reluarea în discuţie a acestor două cauze, dar din punct de vedere formal exista posibilitatea să reluăm discuţiile. Ceea ce nu este interzis este permis”, a spus Buda.
El a precizat că PDL va supune votului plenului, care este suveran, solicitarea preşedintelui Traian Băsescu.