Criteriile de identificare a pacienţilor COVID-19 au fost publicate în Monitorul Oficial. În ce condiţii se fac internarea şi izolarea

Criteriile de identificare a pacienţilor COVID-19, dar şi cele de externare în cazul acestora au fost stabilite de Ministerul Sănătăţii printr-un ordin publicat joi în Monitorul Oficial.
Iulian Tudor
23 iul. 2020, 18:11
Criteriile de identificare a pacienţilor COVID-19 au fost publicate în Monitorul Oficial. În ce condiţii se fac internarea şi izolarea

Aceste criterii sunt prevăzute în planul privind modalitatea de aplicare de către unităţile sanitare a măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

*** Identificarea pacienţilor COVID-19

La nivelul unităţilor sanitare diagnosticarea virusului SARS-CoV-2 se realizează conform metodologiei INSP, prin recoltarea exsudatului nazofaringian şi/sau orofaringian pentru detecţia, prin metoda RT-PCR, a ARN SARS-CoV-2, respectând algoritmul de testare.

Internarea într-un spital, pentru oricare simptomatologie a unui pacient diagnosticat şi considerat vindecat după trecerea prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu poate fi condiţionată de rezultatul unui test pentru noul coronavirus.

În aşteptarea rezultatului, pacienţii suspecţi vor fi izolaţi în zone-tampon ale unităţii sanitare, unde s-a ridicat suspiciunea de coronavirus şi au fost recoltate probele biologice (spital, secţie) sau în alte locaţii desemnate la nivel local, după caz.

Citeşte şi Anunţul OMS! Mai multe vaccinuri anti-COVID sunt în ultima fază de testare

Pacienţii cu suspiciune înaltă de COVID-19 formă severă, dar cu teste negative/ neconcludente sau rezultate indisponibile pot fi asimilaţi pacientului COVID-19 şi trimişi spitalelor, cu menţinerea criteriilor de izolare până la clarificarea definitivă a diagnosticului.

În perioada în care se aşteaptă confirmarea COVID-19, pacienţii vor fi izolaţi în cameră individuală, cu grup sanitar propriu, în condiţii de precauţii pentru infecţii cu transmitere prin secreţii respiratorii sau prin aerosolizare (dacă se practică manopere generatoare de aerosoli – IOT, bronhoscopie, gastroscopie, manevre de resuscitare) şi vor primi toată asistenţa medicală pentru a nu li se agrava starea clinică.

Dacă rezultatul testului RT-PCR este negativ, în funcţie de caz, pacienţii simptomatici vor fi orientaţi către unităţile medicale non-COVID pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Prin excepţie, pacienţii simptomatici cu imagine radiologică/CT sugestivă pentru infecţia cu SARS-CoV-2, fără altă cauză aparentă, vor fi ţinuţi în izolare, vor primi toată asistenţa medicală necesară şi vor efectua al doilea test la interval de 48 de ore de la primul.

Pacienţii cărora li se recoltează exsudatul nazofaringian şi/sau orofaringian în condiţii de spitalizare de zi sau în alte locaţii (centre de dializă, domiciliu, cămin bătrâni) vor sta izolaţi la domiciliu de restul membrilor familiei şi vor respecta regulile igienice şi îndrumările primite de la personalul DSP până la primirea rezultatelor.

*** Criterii de externare pentru pacienţii cu COVID-19

Externarea se va face în funcţie de anumite criterii clinice, se arată în ordin.

* Pacienţii asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice şi fără factori de risc se vor transfera şi interna în unităţile de izolare şi tratament. Pacienţii asimptomatici pot fi externaţi după 48 de ore de la internare. Ei pot fi externaţi după o evaluare clinică şi paraclinică, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării. Pacienţii care au fost diagnosticaţi cu forma asimptomatică de COVID nu mai necesită testare după 14 zile de la diagnosticul iniţial. Aceştia pot desfăşura activităţi curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtării măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de medicul de familie zilnic, prin sistemul de telemedicină. În cazul celor care nu au medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de DSP.

* Pacienţii asimptomatici cu factor de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare vor fi internaţi în spitale de faza a 2-a sau suport. Aceştia pot fi externaţi după minimum 10 zile de la internare, cu lipsa febrei şi ameliorarea simptomatologiei pentru cel puţin 72 de ore. Testarea de control se va efectua în ziua a 8-a de la internare.

Citeşte şi Fotbalist de la Steaua, infectat cu coronavirus. Primele declaraţii ale sportivului, după ce a fost depistat pozitiv

* Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale de faza 1 sau a 2-a care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de faza 1 sau 2 nu au ATI. Internarea trebuie să dureze până când sunt îndeplinite toate criteriile următoare: cel puţin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puţin 72 de ore şi ameliorarea simptomatologiei.

Testarea de control se va efectua după îndeplinirea acestor criterii. Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externaţi dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicaţii de izolare la domiciliu sau la o altă locaţie, pentru o perioadă stabilită de medicul curant.

Pacienţii care prezintă dispnee după externare trebuie monitorizaţi în continuare în servicii de pneumologie, cu controale regulate ale funcţiei pulmonare, CT, test de mers, se mai arată în ordin.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni