„Cel mai grav scenariu este atunci când vom avea un număr crescând de cazuri de la o zi la alta care vor sufoca sistemul medical, în mod special terapiile intensive care necesită acel suport ventilator”, a declarat Nelu Tătaru la Iaşi.
Întrebat dacă am putea ajunge în două săptămâni la cel mai mai grav scenariu, ministrul Sănătăţii a răspuns: „În acest moment nu”.
Nelu Tătaru a precizat că „avem în spitalele suport COVID aproape 2.000 de paturi în terapie intensivă, din care 840 sunt complet utilate. În acest moment avem 300 de pacienţi internaţi în terapie intensivă”.
Întrebat care ar fi pragul roşu în situaţia cazurilor la ATI, Tătaru a replicat: „Pragul roşu este, ca să spunem, să avem 2.000 de cazuri în terapie intensivă, ceea ce nu văd previzibil în acest moment”.
„Pentru infecția cu COVID nu avem un tratament specific, avem divese tratament, anticoagualante, suport ventilator, dar nu există un tratament specific împotriva COVID -19. Se încearcă tratament specific, noi acum beneficiem de tratament care li se acordă cetățenilor din UE. Noi suntem pe listă la Comisia Europeană, pentru vaccin. Când apare prima companie care produce, în funcție de doze, se va împărți vaccinul între țări”, a declarat Tătaru.
Întrebat despre stocurile de Remdesivir, primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul împotriva COVID-19, ministrul Sănătăţii a precizat că au venit 604 de flacoane în România, în două serii şi urmează să primim alte 600 de flacoane. Nelu Tătaru a mai adăugat că la nivelul Statelor Unite, preşedintele Donald Trump a impus ca toată producţia să rămână în SUA.
„După cum ştiţi, Remdesivir a venit printr-un studiu. Am avut 640 de flacoane venite în două serii. S-au repartizat către spitalele de boli infecţioase sau cele care sunt suport COVID şi aveau secţii de boli infecţioase care puteau urmări. Acest studiu a avut acea cantitate. Urmează să mai primim o cantitate de 600 de flacoane, dar ţine foarte mult, după cum ştiţi şi dumneavoastră, la nivelul Statelor Unite, preşedintele Trump a impus oarecum ca toată producţia să rămână în SUA. Noi avem această solicitare şi avem şi un aviz că ne va veni. Aşteptăm să vină”, a precizat Nelu Tătaru.
Acesta a adăugat că „ele fiind într-un studiu sunt în anumite clinici”.
Ministrul Sănătăţii a declarat, joi, că România se confruntă o transmitere comunitară accentuată, dar pandemia de coronavirus „nu a scăpat de sub control”. Nelu Tătaru a vorbit că pot fi instituite măsuri de carantină în anumite localităţi, dar dacă oamenii vor continua să nu respecte regulile „vom ajunge la acea stare de urgență”.
Întrebat dacă pandemia de coronavirus a scăpat de sub control în România, Nelu Tătaru a spus că, din punctul său de vedere, „nu a scăpat de sub control.
„Trăim un alt episod pe care nu l-a dorit nimeni. O parte din vină o avem cu toții, poate mai mare cei care nu au mai vrut să creadă că există așa ceva sau au uitat zilele, chiar săptămânile și lunile în care au stat închiși în casă, temători și uitându-se la televizor la ce se întâmplă în Spania și Italia.
Astăzi avem niște măsuri de relaxare, avem o parte a populației care nu mai crede, avem niște factori decizionali care negativează cam tot ce s-a întâmplat în ultimele luni, avem niște instigări la nerespectarea unor reguli”, a declarat Nelu Tătaru la Antena 3.
Ministrul Sănătăţii spune că deocamdată autorităţile nu iau în calcul reinstituirea stării de urgenţă.
„Carantina o să o putem da la diverse localități pe niște criterii și când avem o transmitere comunitară accentuată. Deocamdată, nu cred că ajungem la starea de urgență, dar dacă unii dintre noi vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge la acea stare de urgență!”, a spus Nelu Tătaru, conform sursei citate.