Cât timp mai purtăm mască. Medicul Florin Roşu spune că va trebui să ne obişnuim cu masca de protecţie deoarece aceasta va deveni un accesoriu important în viaţa noastră.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași consideră că vom fi nevoiți să purtăm mască până în 2023, dar momentul în care vom renunța la aceasta depinde și de vaccinarea populației, scrie Ziarul de Iași.
”Masca va deveni un accesoriu care va face parte din viaţa noastră probabil până în anul 2023. Va depinde foarte mult şi de dorinţa populaţiei de a se vaccina, de a dobândi anticorpi şi de aşa zisa imunizare populaţională care trebuie să ajungă undeva la 80%.
Am observat că există o dorinţă a populaţiei de a se vaccina, dacă în prima fază a existat o oarecare reticenţă, probabil şi din cauza cadrelor medicale care nu au explicat importanţa vaccinării. Ulterior, după ce au observat efectele benefice ale vaccinării, destul de multe persoane şi-au schimbat opinia şi doresc să fie vaccinate.
Masca va deveni un accesoriu destul de important în viaţa noastră, aşa cum este şi în ţările asiatice. Va trebui să ne obişnuim. Dacă nu pentru noi, să o facem pentru persoanele dragi nouă, astfel încât noi să nu devenim vectori ai agentului patogen către categoriile vulnerabile, din care fac parte bunicii şi părinţii noştri. Purtând masca îi protejăm în primul rând pe ei şi este şi o formă de respect faţă de celelalte persoane din jur”, a spus Florin Roşu, potrivit ştirileprotv.
Mai mult, medicul consideră că noul coronavirus va deveni la fel ca virusul gipal.
”Cred că vom coexista o perioadă lungă de timp, câteva zeci de ani, probabil chiar 10 – 20 de ani, va fi la fel ca virusul gripal şi vom avea opţiunea de a ne vaccina. Aşa cum în momentul de faţă recomandarea la începutul sezonului rece este de a te vaccina antigripal, cred că va exista recomandare şi pentru vaccinarea anti SARS-CoV-2. Să sperăm că va fi o vaccinare anuală şi nu bianuală.
Vom şti mai exact pe măsură ce industria farmaceutică va îmbunătăţi vaccinul. Medicina se bazează pe dovezi şi pacientul este pus pe primul plan, nu se scot pe piaţă medicamente, inclusiv vaccinuri, care nu sunt foarte bine verificate. Nici nu avem experienţa timpului, eu sunt convins că la un moment dat vom ajunge, în urma vaccinării, la un titru protector de anticorpi pentru un an de zile”, a mai precizat medicul Florin Roșu.