Cele mai bizare taxe din istorie: taxa pe laşitate, pe numărul de geamuri sau pe urină

Taxele au reprezentat, din toate timpurile, un subiect controversat. Dacă astăzi ne revoltă taxa pe gunoi sau cea pe locul de parcare, cu ceva vreme în urmă statul îşi punea cetăţenii să plătească taxe pe laşitate, pe barbă sau pe urină.
Oana Anghel
01 mart. 2021, 09:55
Cele mai bizare taxe din istorie: taxa pe laşitate, pe numărul de geamuri sau pe urină
Sursa FOTO: loveproperty.com

Cele mai bizare taxe din istorie. De-a lungul istoriei, statul a găsit soluţii ingenioase, unele de-a dreptul bizare, pentru a încasa taxe de la cetăţeni. Aşa au apărut taxa pe lașitate, pe numărul de geamuri, pe urină, pe sare sau pe barbă.

Cele mai bizare taxe din istorie: taxa pe lașitate

În timpul domniei regelui Henry I al Angliei (între anii 1100–1135), tinerii care refuzau să lupte pentru rege trebuiau să plătească o taxă care, pentru un efect psihologic puternic, a fost denumită taxa pe lașitate. A fost eliminată după 300 de ani.

Taxa pe uleiul de gătit

Faraonii egipteni au impus una dintre cele mai bizare taxe, taxa pe ulei. Cetăţenii aveau obligaţia să obţină uleiul de la reprezentanţii faraonului şi refolosirea era interzisă, scrie historia.ro. În acest scop, oamenii faraonului verificau fiecare gospodărie pentru a se asigura că se foloseşte cantitatea corespunzătoare, pentru a confisca proviziile vechi şi pentru a-i forţa pe gospodari să cumpere ulei proaspăt.

Citeste si Economistul care a prezis criza economică din 2008, avertisment despre moneda Bitcoin: „Are valoare fundamentală 0. Ar fi chiar negativă, dacă s-ar aplica o taxă de poluare”

Taxa pe urină

Împăratul Vespasian a fost autorul unei taxe unice, care se plătea pentru colectarea de urină. Aceasta era ulterior vândută la un preţ ridicat curăţătoriilor şi tăbăcăriilor care se serveau de conţinutul său bogat în amoniac.

Taxa pe barbă

Una dintre cele mai amuzante taxe pe care le-a inventat Petru cel Mare, ţarul Rusiei, a fost introdusã în 1705 şi era colectată de la purtătorii de bărbi. Taxa făcea parte din programul reformist al lui Petru, iar scopul ei era acela de a-i convinge pe cetăţeni să renunţe la obiceiurile arhaice şi adopte standardele europene. Petru cel Mare a mai introdus dări pentru consumul de apă şi pentru stupi.

Taxa pe numărul de geamuri

Taxa pe numărul de geamuri a fost introdusă în Anglia în 1696 în timpul lui regelui William al III-lea. Taxa a fost iniţial concepută ca o metodă de taxare pe avere pentru cei care se eschivau de la plata taxei pe venituri. Interesant este faptul că urmările taxei pe geamuri mai pot fi observate în Marea Britanie până azi. Multe dintre clădirile datând din acea perioadă au spaţii pentru ferestre blocate cu cărămizi, o metodă obişnuită pentru a uşura povara dărilor pentru clasa mijlocie.

Citeste si Taxa pe ambalaj revine în 2021. Toţi românii o vor plăti în supermarket

Taxa pe sare

Britanicii din India colonială au transformat banala sare într-una dintre cele mai preţioase mărfuri. Asta întrucât clorura de sodiu era utilă în dieta umană, animală şi avea nenumărate aplicaţii în ştiinţă. Taxa pe sare a existat şi în India, dar în 1835 Compania Indiilor de Est a majorat-o semnificativ, Imperiul Britanic agravând situaţia pânã în 1858. În 1930, Mahatma Gandhi a coordonat şi condus marşul sării pe drumul spre Dandi, un protest non-violent împotriva taxelor britanice, primul act de nesupunere civică organizată după declaraţia de independenţă a congresului naţional Indian.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul italian al apărării acuză pe secretarul general al NATO de trădare
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!