„Dacă cifrele ne spun că nivelul de îmbolnăvire a populației este unul ridicat, nu putem vorbi de o campanie electorală, pentru că inevitabil, nu putem vorbi de distanțare socială, care este foarte importantă în prevenirea îmbolnăvirii în masă, nu putem vorbi de dialog între cei care candidează și cetățeni, deci ziua votului va fi una foarte dificilă”, a declarat Norica Nicolai la postul RFI.
Şefa Consiliului Naţional ALDE susţine că, din punct de vedere juridic, amânarea alegerilor „se poate face, Codul Administrativ permite Parlamentului să prelungească mandatele aleșilor locali (…). Oamenii pot discuta”.
În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat, joi, la Constanţa, că este prematur să se discute despre amânarea alegerilor locale, deşi în ultimele 48 de ore au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri de COVID-19 la nivel naţional.
Declaraţiile lui Ludovic Orban au venit la doar o zi după ce preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat că se impune amânarea alegerilor locale deoarece este foarte mare riscul la care sunt expuse persoanele implicate în organizarea scrutinului.
Victor Ponta, preşedintele Pro România, a acuzat, joi, la România TV, că actualul Guvern e preocupat de organizarea alegerilor şi mai puţin de sănătatea românilor. Dovada este, conform fostului premier, lipsa de responsabilitate a autorităţilor care nu ştiu dacă vor reinstaura starea de urgenţă pe fondul creşterii numărului de cazuri de coronavirus.
Ionuţ Moșteanu, vicepreşedintele USR, susţine că organizarea alegerilor pe 27 septembrie pare o „iresponsabilitate” şi cere amânarea scrutinului, în contextul în care numărul infecţiilor cu noul coronavirus a crescut în România. Deputatul îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să „cheme la consultări urgent toate partidele parlamentare, medici și epidemiologi și să decidă amânarea alegerilor”.
De asemenea, deputatul PMP Robert Turcescu solicită amânarea atât a alegerilor locale, cât şi a alegerilor parlamentare din cauza epidemiei de coronavirus care ia amploare în România. Fostul jurnalist consideră că alegerile ar trebui să aibă loc în primăvara lui 2021, în condiţiile în care „primarilor în funcție nu le stă mintea decît la dat cu var şi clipuri de campanie, nicicum la lupta cu COVIDU'”.
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, printr-o hotărâre, programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020.