Economia Germaniei a rezistat crizei COVID. Avertismentul analiştilor despre al doilea val al pandemiei. „Nu există fonduri nelimitate”

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a rezistat relativ bine în faţa pandemiei de coronavirus, în pofida unui declin fără precedent al cererii în trimestrul doi. Lucrurile s-ar putea schimba dramatic în cazul unui al doilea val major de infectări, arată o analiză realizată de Deutsche Welle.
Romania TV
24 iul. 2020, 15:56
Economia Germaniei a rezistat crizei COVID. Avertismentul analiştilor despre al doilea val al pandemiei.

Germania a trecut cu bine prin prima fază a pandemiei de coronavirus, datorită unui pachet de susţinere în valoare de 750 de miliarde de euro, menit să evite intrarea în insolvenţă, disponibilizările în masă şi creşterea sărăciei.

Şocul generat de pandemie asupra economiei a fost diminuat prin creditele cu dobânzi reduse acordate companiilor, extinderea subvenţiilor salariale pentru muncitorii aflaţi în şomaj tehnic şi ajutorul de stat destinat celor mai mari companii locale, notează publicaţia Deutsche Welle, citată de Ziarul Financiar.

Măsurile adoptate prin pachetul de susţinere i-au făcut pe consumatorii germani mai încrezători. Indicele încrederii consumatorilor, publicat de institutul GfK, a urcat la -0,3 pe august de la -9,4 în luna anterioară, conform Reuters.

Germania se aşteaptă în 2020 la cea mai gravă recesiune din ultimii 50 de ani. „Ne confruntăm cu provocări majore”

De asemenea, reducerea TVA a avut o contribuţie, a explicat Rolf Buerkl, cercetător GfK. El a avertizat, însă, că efectul ar putea fi unul temporar deoarece măsura reducerii TVA va expira în ianuarie 2021. 

Consumatorii au devenit mai optimişti cu privire la modul în care evoluează economia Germaniei, notează sursa citată.

Germania susţine aderarea României la Spaţiul Schengen. „Primele vor intra aeroporturile”

Rolf Buerkl avertizează, însă, că al doilea val al pandemiei de coronavirus ar spulbera orice speranţă de redresare a economiei Germaniei.  Dacă acesta se va materializa, acest lucru se va întâmpla probabil în toamnă sau în iarnă şi ar veni în acelaşi timp în contextul unei noi runde de protecţionism împotriva Europei din partea Washingtonului şi al Brexitului, notează Deutsche Welle.

Un al doilea val al pandemiei de coronavirus ar putea lovi, în condiţiile expirării unei modificări temporare a legii insolvenţei din Germania, în septembrie.

Stefan Kooths de la Institutul Kiel anticipează o creştere puternică a numărului de insolvenţe în octombrie. În consecinţă, germanii şi-au pus deoparte economii, însă cea mai fragilă parte a economiei – sectorul corporate – are în continuare nevoie de stabilizatori mai puternici.

De asemenea, programul Kurzarbeit ar putea fi prelungit, însă nu poate substitui toate pierderile înregistrate de companii, afirmă Kooths.

„Nu există fonduri nelimitate pentru cheltuieli fiscale”, avertizează Hubertus Bardt, director de cercetare la Institutul Economic German.

REVOLTĂTOR! Preţul unui test COVID este de patru ori mai mare în România decât în Germania

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
România criticată în raportul Senatului american pentru legăturile militare și polițienești cu China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'