Medicul Beatrice Mahler se așteaptă ca numărul de cazuri de COVID-19 să continue să crească în următoarele două săptămâni și spune că singura modalitate de a opri răspândirea virusului este să începem toți să purtăm mască, inclusiv pe stradă.
„Mă aștept la o creștere în următoarele două săptămâni. Dacă vom începe de acum toți să purtăm mască pe stradă, chiar și când așteptăm tramvaiul în stație, sau cum se strâng acum oamenii seara în fața blocului, povestesc vecinii între ei, pentru că e cald, sunt aceste obiceiuri… Dacă nu vom înțelege că în astfel de momente trebuie să purtăm mască, peste două săptămâni nu vom intra într-o curba de declin al cazurilor„, avertizează medicul Beatrice Mahler.
În prezent, Institutul Marius Nasta nu mai are niciun loc liber în Terapie Intensivă.
„Fiecare loc se ocupă imediat după eliberare, un alt pacient ajunge în Terapie Intensivă – ori din spital, ori dintr-un alt spital, prin transfer. Practic, un loc în ATI poate rămâne liber câteva ore, cel mult.„, a mai spus medicul Beatrice Mahler.
Și celelalte secții sunt pline, chiar dacă se fac externări zilnic, dar numărul zilnic de solicitări pentru internări depășește numărul de externări, a mai explicat medicul.
„În general, pacienții care și-au revenit după Terapie Intensivă au fost pacienți care au fost internați inițial în Institutul Marius Nasta, au ajuns apoi în ATI, și-au revenit și au revenit pe secție. Însă extrem de dificil este managementul pacientului care are formă critică și necesită transfer dintr-un spital în altul, pentru că acest transfer presupune un risc suplimentar pentru pacient. Risc care este cunoscut, dar câteodată nu ai ce face, trebuie să ți-l asumi„, a mai avertizat medicul.
Ea mai spune că, din informațiile pe care le are de la colegii săi din secția de Terapie Intensivă, „există situații în care evoluția este extrem de severă și, practic, te aștepți ca pacientul să poată să decedeze în orice moment, dar sunt și situații în care pacientul stă zile întregi într-o zonă de echilibru, fragil, dar există un echilibru, și, la un moment dat, decedează fără să existe o modificare de parametri progresiv spre degradare. Aici este un aspect care cu siguranță va trebui cercetat pe viitor.”
Medicul subliniază că trauma unui pacient ajuns în secția ATI este cu atât mai mare, dacă el este conștient.
„Chiar dacă sunt conștienți, trauma și emoția este mult mai mare, cu atât mai mult dacă sunt conștienți. Pentru că de multe ori, de cele mai multe ori de fapt, pacientul conștientizează că este într-o situație extrem de delicată și este dureros, și pentru personalul medical, să vadă ochii în lacrimi ai pacienților, care nu reușesc decât prin privire, pentru că de multe ori nici nu pot să vorbească, să colaboreze așa. Te roagă cu privirea să îi ajuți. Închid ochii ca să îți arate cât le este de greu, de multe ori le este greu și să vorbească. Este foarte dificil să ajungi în Terapie Intensivă și toate nevoile fiziologice să ți le realizezi într-un pat, pat în care trebuie să fii spălat, curățat de persoane străine ție.”, mai spus medicul.
BILANŢ CORONAVIRUS 24 iulie România. Până astăzi, 24 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 42.394 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
25.349 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.918 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.119 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Citeşte şi: Nelu Tătaru, anunţ de ultimă oră: Vom trece la planul ROŞU când vom avea 2.000 de infectaţi la ATI
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 470 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 2.150 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 23.07.2020 (10:00) – 24.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 24 de decese (13 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Dâmbovița, Hunedoara, Iași, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 2 la categoria de vârstă 50-59 ani, 7 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 7 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la persoane cu vârsta de peste 80 de ani.
Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.864. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 301 pacienți.